Kapusta z kaszą gryczaną - pomysł na oszczędny obiad
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Kapusta z kasza gryczaną to pomysł na niedrogie i smaczne danie obiadowe. Składniki potrzebne do jej przygotowania mamy zazwyczaj w domu, a potrawę przygotujemy w 40 minut.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 woreczek kaszy gryczanej palonej
 - 0,5 kg młodej kapusty
 - 2 marchewki
 - 1 cebula
 - 200 g wędzonego boczku
 - łyżeczka posiekanego koperku
 - puszka kukurydzy
 - sól i pieprz
 - olej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kasze ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
 - Cebulę obrać, posiekać, boczek pokroić w kostkę, oba składniki zrumienić na oleju.
 - Kapistę posiekać i podsmażyć na oleju wraz ze startą na tarce o dużych oczkach marchewką.
 - Podlać wodą i dusić kilka minut. Gdy kapusta będzie półtwarda dołożyć cebulę z boczkiem i koperek.
 - Na koniec dodać kaszę i osączoną z zalewy kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem wedle uznania.