Kapusta wigilijna Magdy Gessler
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kapusta wigilijna Magdy Gessler jest po prostu pyszna! Przepis Magdy Gessler dostarcza też bezcennych rad, jak zrobić idealną kapustę z grzybami na święta. Oczaruj gości oryginalnym smakiem i przyrządź kapustę wigilijną korzystając ze wskazówek słynnej restauratorki. Oto przepis!
Dlaczego kapusta wigilijna Magdy Gessler ma tak dobry smak?
Kapusta wigilijna Magdy Gessler ma niezwykle intensywny, skoncentrowany smak. Zawdzięcza to nie tylko aromatycznym dodatkom, takim jak suszone grzyby dobrej jakości, jabłko starej odmiany i pigwa, ale też procesowi obsmażania składników i długiemu, powolnemu, przerywanemu gotowaniu. Kapusta - postna czy z dodatkami mięsnymi zyskuje na powolnym powtarzanym procesie kilkakrotnego gotowania. Warto więc zapewnić sobie na to czas, zaczynając jej gotowanie odpowiednio wcześniej.
Jeśli nie przepadacie za kminkiem, który wyjątkowo pasuje do kapusty, zamiast całych ziaren, możecie użyć kminku mielonego, o mniej intensywnych smaku lecz takich samych właściwościach.
Sprawdź przepisy Magdy Gessler na inne potrawy świąteczne:
Barszcz wigilijny: inspirowany przepisem Magdy Gessler
Ryba po toruńsku inspirowana przepisem Magdy Gessler
Dorsz w zielonym sosie z porów według Magdy Gessler
Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler
Ryba po grecku według Magdy Gessler
Zobacz też wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść kapustę.
W galerii poniżej znajdziesz inne przepisy na postną kapustę wigilijną
SKŁADNIKI
- 5 dag suszonych prawdziwków
- 1 kg kapusty kiszonej
- 4 łyżki oleju lnianego (jeśli nie lubisz jego smaku, użyj innego)
- 1 jabłko złota reneta
- 4 owoce pigwy
- 2 cebule
- 1 łyżeczka kminku
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalej ciepłą wodą i zostaw na noc, by zmiękły. Następnego dnia opłucz je i ugotuj w około 1,5 szklanki wody. Odcedź.
- Kapustę posiekaj, nie płucz, aby nie pozbawiać jej smaku. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju i obsmaż na nim kapustę oraz grzyby.
- Cebule obierz. Do garnka wlej 1 łyżkę oleju, włóż cebule (w całości) i obsmaż.
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Dodaj owoce do kapusty. Dorzuć pigwę (w całości) oraz około 1 łyżeczki kminku. Następnie dodaj cebule i duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj cukier (w zależności od kwaśności kapusty łyżeczkę lub więcej), posól, posyp kminkiem, jeśli jeszcze jest taka potrzeba.
- Duś przez 40 minut na najmniejszym ogniu. Potem odstaw na 3 godziny i znów duś. I tak dwa do trzech dni.
- Gdy kapusta będzie gotowa, wyjmij cebulę. Zamroź kapustę i odgrzej ją na krótko przed wigilijną wieczerzą.