Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami to propozycja na ciepłą kolację. Smaczne, ciepłe kanapki to sycący posiłek, który mozna przygotować w kilka chwil.
SKŁADNIKI
- 1 półbagietka
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 2-3 kabanosy wieprzowe
- 3 łyżki passaty pomidorowej lub domowego przecieru
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
- szczypta suszonego oregano
- 1 pomidor
- kilka zielonych oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Passatę pomidorowa wymieszać z solą, pieprzem, papryką i oregano, dodać kilka kropli oliwy.
- Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, posmarować sosem i obsypać serem. Na nim ułożyć pokrojone w plasterki kabanosy.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
- Ułożyć na nim przygotowane zapiekanki i wstawić do piekarnika na 15-20 minut.
- Upieczone zapiekanki wyjąć z piekarnika, na każdej położyć 2-3 plasterki pomidora i kawałki zielonych oliwek.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
    
    
    
    
 
           
            
         
            
         
            
        ![Jajka faszerowane schabem, przepis Konrada Gacy - na Wielkanoc i nie tylko [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Jq8s-QS8o-CCBZ_jajka-faszerowane-schabem-przepis-konrada-gacy-na-wielkanoc-i-nie-tylko-wideo-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
        ![Portobello nadziewane kukurydzą i papryką [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-dBJK-KmNE-BQ4a_pieczarki-portobello-z-kukurydza-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        