Piadine - jak przygotować włoską tortillę z kurczakiem

Piadine - jak przygotować włoską tortillę z kurczakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piadine można podać z nadzieniem z kurczaka i rukoli.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piadine to rodzaj cienkiego placka przypominającego podpłomyk lub tortillę. To rodzaj street foodu z północnej części Włoch, szczególnie popularny w regionie Emilia-Romagnia. Ten włoski chlebek można nadziać dowolnym farszem. My dziś proponujemy przepis na smaczną tortillę z kurczakiem w sosie pomidorowym.

Składniki

  • Ciasto:

  • 0,5 kg mąki (typ 650)

  • 0,5 kostki smalcu

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 szklanka wody

  •  

  • Nadzienie:

  • 1 podwójna pierś kurczaka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • suszone zioła (bazylia, oregano)

  • sól i pieprz

  • 1 pudełko przecieru pomidorowego

  • garść świeżej rukoli

  • liście bazylii

  • tarty żółty ser

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aby przygotować ciasto na placuszki piadine mąkę wymieszaj z solą i smalcem o temperaturze pokojowej. To ważne, aby smalec był miękki, wtedy łatwiej połączyć go z suchymi składnikami.

  • Następnie porcjami dolewaj przegotowaną letnią wodę i wyrabiaj ciasto do momentu, aż  stanie się jednolite i samo będzie odchodzić od brzegów naczynia. Wtedy jest gotowe. Zbyt rzadką lub zbyt gęstą konsystencję ciasta korygujemy dosypując mąki lub dolewając wody.

  • Ciasto przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki lub postawcie w chłodnym miejscu.

  • Kurczaka pokrój na paseczki lub w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.

  • Rozgrzej na patelni nieco oleju i na sporym ogniu usmaż kurczaka, po kilku minutach zdejmij mięso, a na patelnię dodaj cebulę i czosnek oraz zioła i przyprawy, zmniejsz ogień.

  • Po 1-2 minutach wlej przecier i duś na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

  • Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 8-10 części i każdą z nich cienko (102 mm) rozwałkuj na placki o średnicy twojej patelni.

  • Rozgrzej suchą patelnię i smaż na niej placki z obu stron, kilkakrotnie przewracając. Powinny się lekko przypalić.

  • Zdejmij placki z patelni, rozsmaruj na nich nieco sosu, ułóż kurczaka, posyp serem, rukolą i świeżą bazylią. 

  • Złóż na pół i podawaj. Smacznego.

Piadine — włoska tortilla nie tylko z kurczakiem

Piadina, czyli włoska uliczna kanapka ma te zalety, że można ją szybko przygotować z tego, co mamy akurat w lodówce i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Możemy wykorzystać przepis na dowolne nadzienie, niekoniecznie kurczaka w sosie pomidorowym. W końcu wszystko zależy od naszych upodobań i smaku. Do przygotowania nadzienia możemy użyć dowolnego mięsa, wędliny i warzyw. 

Ciasto na włoski chlebek

Włoski street food w polskim domu? Czemu nie? Placuszki piadine można kupić gotowe — w marketach dostępna jest nie tylko oryginalna piadina romagnola, ale też jej urozmaicone wersje smakowe. Można też przygotować je samemu. Ciasto na włoską tortillę przygotowujemy ze składników, które zawsze są w domu i usmażyć na patelni. Piadine można wyrobić ręcznie lub użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Ja zawsze przygotowuję większą porcję piadiny i nadmiar zamrażam. Wystarczy podzielić nadmiar ciasta na niewielkie kule, obsypać mąką, zamknąć w plastikowym pojemniku do przechowywania żywności i włożyć do zamrażarki. 

Piadina czyli włoska przekąska

Uwielbiam włoskie jedzenie, bo jest proste, pełne świeżych składników i szybkie do przygotowania. Pasty cenię za czas przygotowania i różnorodność możliwości, pizze, bo jest sycąca i wszyscy ją kochają, a piadine za to, że jest chrupiąca i lekko przypalona. 

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.