Jak smażyć pączki, żeby się nie przypalały i były ładnie zrumienione [WIDEO]
Szynka drobiowa z szynkowaru: domowa wędlina z udek kurczaka

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Domowa wędlina - szynka z udek kurczaka - nie ma sobie równych.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Szynka drobiowa to delikatna i chuda wędlina. Warto przygotować ją samodzielnie w domowym szynkowarze. To proste urządzenie pozwala gotować pod zwiększonym ciśnieniem i wydobywa z mięsa drobiowego idealny smak. Tak przygotowana wędlina domowa jest dietetyczną i smaczną alternatywą dla wędlin sklepowych.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Udka dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Usuwamy kości.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy do udek wraz z roztartym w dłoni majerankiem oraz pozostałymi przyprawami, żelatyną i wodą. Dokładnie mieszamy, starając się jak najlepiej natrzeć mięso.
Udka przekładamy do woreczka umieszczonego w szynkowarze. Zamykamy urządzenie. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Szynkowar wkładamy do wysokiego garnka i wlewamy tyle wody, aby sięgała nieco ponad poziom mięsa.
Gotujemy przez 75-80 minut w temperaturze 80°C. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.
Wędlinę wyciągamy z szynkowaru usuwamy woreczek. Podajemy pokrojoną w cienkie plastry.
Polecamy również:
Domowa wędlina z pieczonego indyka
Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi. Przepis dla smakosza domowych kiełbas
Oryginalna biżuteria w najlepszej cenie! Zobacz rabaty na stronie Tous kody rabatowe.