Szynka drobiowa z szynkowaru: domowa wędlina z udek kurczaka

Szynka drobiowa z szynkowaru: domowa wędlina z udek kurczaka

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowa wędlina - szynka z udek kurczaka - nie ma sobie równych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szynka drobiowa to delikatna i chuda wędlina. Warto przygotować ją samodzielnie w domowym szynkowarze. To proste urządzenie pozwala gotować pod zwiększonym ciśnieniem i wydobywa z mięsa drobiowego idealny smak. Tak przygotowana wędlina domowa jest dietetyczną i smaczną alternatywą dla wędlin sklepowych. 

Składniki

  • 4-6 udek lub ćwiartek z kurczaka o łącznej wadze ok. 1,2 kg

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 1 ząbek czosnku

  • 50 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Udka dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Usuwamy kości.

  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy do udek wraz z roztartym w dłoni majerankiem oraz pozostałymi przyprawami, żelatyną i wodą. Dokładnie mieszamy, starając się jak najlepiej natrzeć mięso.

  • Udka przekładamy do woreczka umieszczonego w szynkowarze. Zamykamy urządzenie. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

  • Szynkowar wkładamy do wysokiego garnka i wlewamy tyle wody, aby sięgała nieco ponad poziom mięsa.

  • Gotujemy przez 75-80 minut w temperaturze 80°C. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.

  • Wędlinę wyciągamy z szynkowaru usuwamy woreczek. Podajemy pokrojoną w cienkie plastry.

Oryginalna biżuteria w najlepszej cenie! Zobacz rabaty na stronie Tous kody rabatowe.

Ocena: 2,7