Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi. Przepis dla smakosza domowych kiełbas [WIDEO]

Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kiełbasa z kaczki lub gęsi to danie dla smakoszy. Najwyższy stopień wtajemniczenia kulinarnego. Najlepiej ją zrobić oczywiście z mięsa dzikiego ptactwa, ale uda się także mięsa kaczki lub gęsi hodowlanej, a także z tuszki mrożonej. Warto wypróbować ten przepis - kulinarna rozkosz gwarantowana!

Składniki

  • 210 cm wąskiej osłonki wieprzowej

  • 1150 g mięsa z kaczki lub gęsi (skóra i tłuszcz nie powinna stanowić więcej niż 25%)

  • 2 łyżeczki (10 ml) soli

  • 1/2 łyżeczki (2,5 ml) mieszanki peklującej

  • 1 łyżeczka (5 ml) przyprawy do drobiu

  • 1 łyżeczka (5 ml) granulowanej cebuli

  • 1/2 łyżeczki (2,5 ml) papryki

  • 1/2 łyżeczki (2,5 ml) szałwii - dobrze ubitej

  • 1/2 łyżeczki (2,5 ml) majeranku

  • 1/2 łyżeczki (2,5 ml) białego pieprzu

  • 1/4 łyżeczki (1,25 ml) tymianku

  • 1/4 łyżeczki (1,25 ml) czosnku granulowanego

  • 1/8 łyżeczki (0,62 ml) liści laurowych w proszku

  • 1 łyżka (15 ml) jasnego syropu kukurydzianego

  • 2 łyżki (30 ml) zimnej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Osłonkę wypłucz i wstaw do lodówki w niewielkiej ilości wody. Przed użyciem wypłucz ponownie i namocz na kilka minut w ciepłej wodzie.

  • Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i wstaw do lodówki na 30 minut. Na czas przygotowań wstaw do lodówki maszynkę do mielenia i nadziewarkę.

  • Zmiel mięso, używając najdrobniejszych sitek, jakie masz, najlepiej dwukrotnie - dzięki temu gotowa kiełbasa będzie miała delikatniejszą strukturę. Między pierwszym a drugim mieleniem mięso należy schłodzić. Po zmieleniu wstaw je do lodówki na 30 minut.

  • Przyprawy i inne składniki umieść w dużej misce ze stali nierdzewnej, wstaw do lodówki na mniej więcej 15 minut, dodaj mięso i ponownie dobrze wymieszaj. Wygniataj ok. 3 minut.

  • Nadziej kiełbasę.

  • Aby mięso dobrze połączyło się z przyprawami i mieszanką peklującą, wstaw kiełbasę na całą noc do lodówki.

  • Zalecane jest wędzenie na zimno, a następnie na gorąco lub gotowanie na parze.

Ten i inne przepisy na kiełbasy znajdziesz w książce: Domowe kiełbasy. 100 Najlepszych Przepisów. Wyd. 4

Ocena: 4,7