Owsianka na wodzie i na mleku - przepis. Jak gotować owsiankę?
Owsianka to idealny wybór na zdrowe i pożywne śniadanie. Wspomaga perystaltykę jelit, dostarcza cennych mikroelementów i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Jak ugotować płatki owsiane, by nie kojarzyły się z niechętnie jedzonym kleikiem z dzieciństwa? Oto sposób na pyszną i zdrową owsiankę!
Spis treści
- Rodzaje płatków owsianych
- Ile płynu do gotowania owsianki?
- Gotowanie owsianki - jak to zrobić?
- Galeria: Wolisz jajka na śniadanie? Oto najlepsze sposoby ich przygotowania!
Rodzaje płatków owsianych
W zależności od sposobu obróbki ziarna wyróżniamy kilka rodzajów płatków owsianych:
- zwykłe - otrzymywane z całego ziarna,
- górskie - otrzymane z pokrojonego ziarna,
- błyskawiczne - z ziarna pokrojonego i poddanego specjalnej obróbce hydrotermicznej
Od rodzaju płatków zależy czas gotowania, najkrócej gotujemy płatki błyskawiczne. Pamiętajmy - płatki owsiane gotujemy na małym ogniu, mieszając, bo łatwo przywierają do dna garnuszka.
Ile płynu do gotowania owsianki?
Owsiankę można ugotować na wodzie. Ale jeśli chcecie otrzymać kremową i lekką konsystencję owsianego kleiku to najlepiej użyć mieszanki wody i tłustego mleka, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego.
Stosunek płatków do płynu powinien wynosić:
- 1:3 dla płatków ZWYKŁYCH lub GÓRSKICH, czyli 1 szklanka płatków oraz 3 szklanki mieszanki wody z mlekiem; od waszej fantazji zależy, czy użyjecie 1 szklanki mleka i 2 szklanek wody, czy 2 szklanek mleka i 1 szklanki wody,
- 1:2 dla płatków BŁYSKAWICZNYCH, ale zawsze można dodać płynu w trakcie gotowania lub tuż po.
Gotowanie owsianki - jak to zrobić?
Gotowanie owsianki nie jest trudne, jeśli zastosujecie się do prostych zasad sprawdzonych podczas tysiącleci gotowania owsianego kleiku:
- płatki zalewamy zimnym płynem, co najmniej na 30 minut przed gotowaniem, a najlepiej na noc,
- do płynu dodajemy szczyptę soli, która wyzwoli słodycz płatków,
- nasiąknięte płatki doprowadzamy do wrzenia,
- gotujemy 5 minut od zagotowania,
- zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 5 minut.
Tak przygotowaną owsiankę można teraz doprawić cynamonem lub kurkumą, dosłodzić miodem lub syropem klonowym, wzbogacić o dodatek świeżych lub suszonych owoców, orzechów i pestek.