Kisiel mleczny - co to jest i jak przygotować?

Kisiel mleczny - co to jest i jak przygotować?
Autor: Shutterstock Kisiel mleczny to inaczej budyń.
łatwy
0 min
4

Kisiel mleczny to inaczej budyń. Nazwa ta pochodzi z czasu, kiedy budyniem zażywało się potrawy pieczone w kąpieli wodnej. Dzisiaj te ostatnio zostały nieco zapomniane, a ich nazwę przyjął żelujący deser na bazie mleka. Jak zrobić domowy kisiel mleczny?

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mleka odlej pół szklanki a resztę wlej do garnka, dodaj przekrojoną wzdłuż wanilię i cukier i zagotuj.
  • W odlanym, zimnym mleku dokładnie rozmieszaj mąkę ziemniaczaną, tak aby nie było żadnych grudek.
  • Gdy mleko z cukrem i wanilią zacznie wrzeć wyjmij z niego wanilię.
  • Do gotującego się mleka wlej mieszaninę zimnego mleka i skrobi ziemniaczanej, zmniejsz ogień i mieszaj.
  • Zagotuj cały czas mieszając. Od razu przelej do przepłukanych zimną woda pucharków.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej