Kisiel mleczny - co to jest i jak przygotować?

Kisiel mleczny - co to jest i jak przygotować?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kisiel mleczny to inaczej budyń.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kisiel mleczny to inaczej budyń. Nazwa ta pochodzi z czasu, kiedy budyniem zażywało się potrawy pieczone w kąpieli wodnej. Dzisiaj te ostatnio zostały nieco zapomniane, a ich nazwę przyjął żelujący deser na bazie mleka. Jak zrobić domowy kisiel mleczny?

Składniki

  • 2 szklanki mleka

  • 1 laska wanilii

  • 2 łyżki cukru

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mleka odlej pół szklanki a resztę wlej do garnka, dodaj przekrojoną wzdłuż wanilię i cukier i zagotuj.

  • W odlanym, zimnym mleku dokładnie rozmieszaj mąkę ziemniaczaną, tak aby nie było żadnych grudek.

  • Gdy mleko z cukrem i wanilią zacznie wrzeć wyjmij z niego wanilię.

  • Do gotującego się mleka wlej mieszaninę zimnego mleka i skrobi ziemniaczanej, zmniejsz ogień i mieszaj.

  • Zagotuj cały czas mieszając. Od razu przelej do przepłukanych zimną woda pucharków.

Ocena: 1,3
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.