Jak wykorzystać jedzenie, które zostało po świętach?
Zazwyczaj po świętach nasze lodówki zapełnione są nadmiarem jedzenia, które trzeba zagospodarować. Dlatego zebraliśmy kilka pomysłów, do zainspirowania, jak można wykorzystać przysmaki, które zostały w domu po świętach!
Spis treści
- Co można zrobić z mięsa i wędlin po świętach? Pasztet, placek, zapiekankę!
- Przepisy na „po świętach”: CLUB SANDWICH, czyli pyszna kanapka klubowa z indykiem
- Czytaj też: kanapka klubowa drugą szansą dla pieczonego indyka
- Przepisy na „po świętach”: sałata z pieczoną kaczką
- Zobacz też: wypróbowany przepis na bigos
- Przepisy na „po świętach”: mięsne nadzienie do krokietów lub naleśników
- Przepisy na „po świętach”: buraki z zakwasu na barszcz
Co można zrobić z mięsa i wędlin po świętach? Pasztet, placek, zapiekankę!
No właśnie święta, święta i po świętach. Najpierw mówiliśmy: nie jedz tego, to na święta, teraz natomiast: jedz, bo się zmarnuje! Na pewno w większości domów zostało trochę pysznego jedzenia. I co tu teraz zrobić? Wyrzucać nie wolno! Trzeci dzień jeść to samo? Też nie bardzo nam się uśmiecha. Jak w takim razie w innej formie zjeść te pyszności? Z pieczonym mięsem właściwie sprawa jest prosta. Zazwyczaj wrzucamy je do bigosu i sprawa załatwiona. Ale jeśli nie robimy bigosu albo szkoda delikatnego mięso z indyka lub z kaczki? Mamy kilka prostych pomysłów jak dać drugą szansę przysmakom ze świąt!
Przepisy na „po świętach”: CLUB SANDWICH, czyli pyszna kanapka klubowa z indykiem
Pieczonego indyka raczej szkoda dodawać do bigosu. To takie delikatne, chude i zdrowe mięso. Może zrobić pyszną, w stylu amerykańskim, Club Sandwich? Wystarczy kilka kromek chleba tostowego, awokado, pomidor, majonez, sałata i świeży ogórek. W wersji fit, możemy zrezygnować z majonezu – zastąpić go rozgniecionym jak w guacamole awokado i zamiast chleba tostowego przygotować kanapkę na zdrowym pieczywie upieczonym w domu – doskonale smakuje tostowane. Kanapka Club Sandwich sprawdzi się jako lunch w domu, możemy ją także wziąć do pracy.
Czytaj też: kanapka klubowa drugą szansą dla pieczonego indyka
Przepisy na „po świętach”: sałata z pieczoną kaczką
Mięso z pieczonej kaczki można wykorzystać do różnych sałat. Wystarczy dodać trochę słodko–kwaśnej żurawiny, sera pleśniowego, grzanki i dobry dressing. Mięso można porwać na kawałki i podać na drewnianej desce – sałata będzie w stylu rustykalnym lub elegancko pokroić na plastry. Sałatę z kaczką na ciepło można podać jako osobne, samodzielne danie lub w wersji na zimno jako przystawkę.
Zobacz też: wypróbowany przepis na bigos
Przepisy na „po świętach”: mięsne nadzienie do krokietów lub naleśników
Pieczone mięso również doskonale nadaje się jako farsz do krokietów i naleśników. Pokrojone na mniejsze kawałki, ze świeżymi kiełkami lub świeżym pesto sprawdzi się zapieczone w cieście francuskim lub w wytrawnych naleśnikach. Dodatki zależą tylko od nas – od tego z czym lubimy łączyć dany gatunek mięsa. Pesto sprawdzi się jako spoiwo w farszu z indykiem lub kurczakiem – zawiera w sobie ser. Do kaczki można dołożyć rukolę i ser pleśniowy, który roztapiając się pod wpływem ciepła połączy farsz w całość. Pamiętajmy o czerstwym pieczywie, z którego możemy przygotować smakowite i chrupiące grzanki.
Przepisy na „po świętach”: buraki z zakwasu na barszcz
Jeśli zostały buraki z zakwasu na czerwony barszcz, będą znakomite w sałatce ze słoną fetą lub kozim serem. Wystarczy dodać delikatny dressing, trochę kiełków lub młodych listków sałaty i pyszna, zdrowa, a co najważniejsze lekka sałata na „po świętach” gotowa.