Jak przygotować słoiki na przetwory?

2016-07-25 14:17

Żeby przetwory się udały, trzeba odpowiednio przygotować dla nich słoiki. Naczynia na przetwory muszą być czyste, wyparzone wrzątkiem albo wygrzane w piekarniku, a zakrętki odpowiednio dobrane.

jak-przygotowac-sloiki-na-przetwory.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Słoiki na przetwory, zanim trafią do nich dżemy, powidła czy kiszonki, wymagają zabiegów gwarantujących ich czystość.

Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste, inaczej nasza praca włożona w przygotowanie dżemów czy konfitur, pójdzie na marne i przetwory bardzo szybko się zepsują.

Słoiki, w których będziemy pasteryzować przetwory, najpierw myjemy w gorącej wodzie z detergentem. Dobrze płuczemy i gotujemy przez kilka minut w wodzie. Możemy też wyprażyć je w piekarniku. Wkładamy je do zimnego piekarnika, ogrzewamy do 100 st. C i po 10 minutach wyjmujemy.

Gumowe uszczelki myjemy, dobrze płuczemy, wyparzamy wrzątkiem. Po osuszeniu przecieramy spirytusem.

Najlepsze do przetworów są słoiki typu twist. Jeśli mamy słoiki używane, sprawdźmy, czy nie są wyszczerbione i czy wieczka nie są krzywe. Przykrywki mogą być wykorzystywane do pasteryzacji tylko 4 - 3 razy. Nawet mała nieszczelność spowoduje, że do środka dostanie się powietrze i namnożą się bakterie, co grozi zepsuciem przetworu.