Jak doskonale usmażyć wątróbkę - proste triki
- Wątróbka podczas smażenia mocno pryska, tłuszcz i drobne okruszki mięsa brudzą kuchnię, ścianę i mogą poparzyć smażącego - aby uniknąć pryskania, wątróbkę przed smażeniem osuszamy papierowym ręcznikiem, aby usunąć z niej nadmiar wody. Nie będzie wtedy, aż tak mocno pryskać. Można też wątróbkę sparzyć krótko wrzątkiem. Wystarczy zalać ją przed smażeniem na 2-3 minuty wrzącą wodą, następnie osuszyć i dopiero smażyć.
- Wątróbka jest twarda i sucha - prawdopodobnie wątróbka została posolona przed smażeniem. Wątróbkę solimy i przyprawiamy dopiero na koniec smażenia, tuż przed podaniem, inaczej wątróbka stwardnieje.
- Część kawałków wątróbki jest usmażona, a część niedosmażona, krwista - wątróbki należy pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Dotyczy to zwłaszcza wątróbki wieprzowej i wołowej, ale także wątróbki z indyka. Nawet w przypadku niewielkich wątróbek z kurczaka warto podzielić je na kawałki podobnej wielkości - wtedy będą się równo smażyć. Z tego samego powodu smażymy wątróbkę pod przykryciem - będziemy mieć pewność, że w środku będzie usmażona, a przy tym nie opryskamy tłuszczem całej kuchni.
- Wątróbka wieprzowa lub wołowa jest niesmaczna i sucha - te rodzaje wątróbki warto przed smażeniem pokroić w niezbyt grube, równe plastry i wymoczyć w zsiadłym lub surowym mleku. Odstawić na około godzinę. Taki zabieg sprawia, że wątróbka traci swój gorzki smak, a jej zapach staje się bardziej delikatny. Poza tym warto przed smażeniem lekko każdy plaster posiekać z wierzchu nożem.
- Wątróbka jest jednocześnie sucha i nasiąknięta tłuszczem - została zapewne usmażona na za mało rozgrzanym tłuszczu. Temperatura tłuszczu powinna być dość wysoka, by od razu udało się zamknąć w plastrze soki. Dlatego też nie należy wkładać na patelnię zbyt wielu kawałków wątróbki jednorazowo - temperatura tłuszczu spadnie wtedy gwałtownie. Po zdjęciu wątróbki z patelni polecamy ja odsączyć na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Zobacz naszą galerię i dowiedz się, jak smażyć idealną wątróbkę
Listen on Spreaker.