Domowa bryndza: przepis jak z 2 l mleka krowiego otrzymać 1 kg sera?

Domowa bryndza: przepis jak z 2 l mleka krowiego otrzymać 1 kg sera?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domową bryndzę można urozmaicić różnymi dodatkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa bryndza to sprytny ser z krowiego mleka, który będzie smakował i wyglądał jak owczy. Ser przygotowany w ten sposób to wysokobiałkowy wyrób. Doskonale sprawdza się w diecie dzieci i młodzieży, sportowców, rekonwalescentów i seniorów. Należy go przygotować z mleka pasteryzowanego, ale wykluczone jest mleko UHT. Można do sprytnej bryndzy dodać świeże zioła, przyprawy, a nawet suszone pomidory, czy kapary albo marynowany pieprz. Wypróbujcie swój ulubiony wariant domowej bryndzy. 

Składniki

  • 1 l kefiru lub zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego

  • 1 l mleka słodkiego pasteryzowanego

  • 6 jajek

  • 4 łyżeczki soli

  • dodatki według uznania i smaku: papryka ostra, tymianek, granulowany czosnek, suszone pomidory lub świeży koperek, natka pietruszki, szczypiorek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kefir i mlek wlać do odpowiednio dużego garnka i podgrzewać. Nie zagotować.

  • Jajka ubić z solą.

  • Gdy mieszanina kefiru i mleka jest już gorąca, zmniejszyć ogień, wlać rozmącone jajka i mieszać rózgą do chwili, gdy powstanie skrzep białkowy wyraźnie oddzielony od serwatki.

  • Wyłączyć grzanie i pozostawić mieszaninę na 2-6 minut.

  • W tym czasie przygotować durszlak. Wyściełać go gazą złożoną dwukrotnie.

  • Białkowy skrzep wylać na durszlak. Dodać wybrane dodatki i wymieszać łyżką.

  • Brzegi gazy zebrać, związać na supeł. Zawiniątko powiesić, aby ściekły resztki serwatki.

  • Gdy ser już odciekł, ułożyć go na głębokim talerzu, przykryć drugim mniejszym talerzem, obciążyć słoikiem wypełnionym wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.

  • Po tym czasie otrzymujemy pyszny ser gotowy do zjedzenia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1