3 przepisy na ciasta idealne na piknik - MAJÓWKA i PIKNIK

2017-04-25 15:59

Na piknik robimy ciasta, które się nie pokruszą, nie zmiękną i nawet lekko wstrząśnięte czy pogniecione będą smakowały tak samo dobrze, jak podane na talerzu. Idealne ciasta na piknik - zobacz nasze trzy propozycje!

3 przepisy na ciasta idealne na piknik - MAJÓWKA i PIKNIK
Autor: Shutterstock 3 przepisy na ciasta idealne na piknik - MAJÓWKA i PIKNIK

Spis treści

  1. Szarlotka sypana – przepis na majówkę
  2. Piaskowe z cytryną – przepis na majówkę
  3. Ciasto drożdżowe – przepis na majówkę

Na majową biesiadę można z powodzeniem zabrać z sobą szarlotkę sypaną.

Szarlotka sypana – przepis na majówkę

Składniki:

  • szklanka mąki 

  • szklanka cukru 

  • szklanka kaszy manny 

  • proszek do pieczenia

  • mały cukier waniliowy 

  • łyżka cynamonu 

  • kostka margaryny lub masła 

  • kilogram jabłek (najlepiej kruchych) 

Przygotowanie:

Składniki sypkie (bez cynamonu) mieszamy. Powstałą mieszankę dzielimy na trzy porcje. Jabłka trzemy na szerokich oczkach i dzielimy na dwie równe porcje. Dodajemy do nich cynamon. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy pierwszą porcję suchych produktów. Na to wykładamy jabłka. I znowu sypiemy suchą mieszankę. Ponownie kładziemy porcję jabłek i ponownie suche składniki. Na koniec wykładamy plastry zimnego masła lub margaryny. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Piaskowe z cytryną – przepis na majówkę

Składniki:

  • 5 jajek 

  • 1 szklanka cukru do wypieków 

  • 1¾ szklanki mąki ziemniaczanej 

  • 200 g masła lub margaryny 

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

  • łyżeczka cukru wanilinowego, 

  • olejek cytrynowy lub sok z jednej cytryny i otarta skórka cytryny 

Przygotowanie:

Całe jajka ubić na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jaj z cukrem. Dodać olejek, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać. Masło roztopić i gdy zacznie wrzeć wlać do pozostałych składników. Wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelać do formy (małej keksówki). Piec w temperaturze 165 stopni około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, jak lekko ostygnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub inną ulubioną polewą.

Ciasto drożdżowe – przepis na majówkę

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej 

  • 4 dag drożdży 

  • 1/4 litra mleka 

  • 2 żółtka

  • 10 dag cukru 

  • szczypta soli

  • pół paczki masła roślinnego

Kruszonka:

  • 125 g masła 

  • 3/4 szklanki mąki 

  • niepełne pół szklanki cukru 

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem i 10 dag mąki. Mleka musimy dodać tyle, aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Całość zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy obiętość przekładamy go do większej miski i dodajemy masę z żółtek oraz mąkę, resztę mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy starannie, aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki.

Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i na powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza wlewamy masło. Teraz czas na wyrobienie ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiamy ręcznie, zejdzie nam na to około 15 minut. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie robimy kruszonkę. Masło, mąkę i cukier wykładamy na duży talerz lub blacie i siekamy nożem jak na ciasto kruche. Pod koniec, gdy ciasto jest już zwięzłe wyrabiamy delikatnie ręką i rozrywamy na małe kawałki. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę i posypujemy kruszonką (ja używam tortownicę o średnicy 24 cm) najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe wstawiamy do nienagrzanego piekarnika na godzinę. Ustawiamy nawiew od dołu a temperaturę stopniowo zwiększamy począwszy od 100 stopni do 175 stopni, pieczemy około 50 minut.