Jak zamrozić białka jajek?
Jeśli zależy ci na tym, aby białka były zamrożone pojedynczo, wykorzystaj do tego pojemniki do lodu. W każdą przegródkę wbij jedno białko i włóż pojemnik do zamrażalnika. Kiedy białka zamarzną możesz przełożyć je do woreczka strunowego lub pojemnika do żywności.
Jeśli masz 1-2 zbędne białka i nie zależy ci na ich oddzielnym zamrożeniu możesz je wybić do niewielkiego woreczka lub na przykład pojemniczka po jogurcie.
Do czego można wykorzystać mrożone białka?
Białka jaj można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Nie wyrzucaj więc ich, nawet jeśli przygotowujesz danie, do którego potrzebujesz same żółtka. Podrzucamy kilka przepisów, w których niezbędne sa białka:
Anielskie ciasto czekoladowe: przepis Szymona Czerwińskiego
Tort bezowy Pavlova: przepis według Magdy Gessler
Makaroniki Francja elegancja: przepis na najsmaczniejszą słodką przekąskę