Właściwości jagód. Dlaczego warto jeść jagody?
Sezon na jagody rozpoczęty! Warto z tego korzystać, gdyż tylko świeże owoce mają wiele zdrowotnych właściwości. Mrożone tracą nieco ze swojego bogactwa.
Spis treści
- Zastosowanie owoców jagód
- Zastosowanie liści jagód
- Jakie witaminy i minerały zawierają jagody?
- Jagody wspomagają wzrok i trawienie
- Dżem z malin i jagód
- Nalewka z jagód
- Jagody w cukrze
Zastosowanie owoców jagód
Jagody, czyli borówki czarne, nazywane również czernicami, były od wieków powszechnie wykorzystywane w medycynie ludowej. Suszone owoce stosowano w leczeniu biegunki, w chorobach pasożytniczych - takich jak owsica czy glistnica - oraz zatruciach metalami ciężkimi.
Zastosowanie liści jagód
Zastosowanie miały również liście jagody, które - podobnie jak suszone owoce - okazywały się pomocne przy hamowaniu biegunki oraz w łagodzeniu stanów zapalnych dróg moczowych i przewodu pokarmowego. Dziś również wykorzystuje się lecznicze działanie czarnej borówki. W sprzedaży dostępne są suplementy diety na bazie pozyskiwanych z niej wyciągów, a także herbatki zawierające suszone owoce lub liście rośliny.
Jakie witaminy i minerały zawierają jagody?
Owoce czarnej borówki zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP) oraz niewielkie ilości beta-karotenu. Jak wszystkie owoce i warzywa są bogate w potas, zawierają także fosfor i wapń, należące do makroelementów. Wśród mikroelementów można wymienić miedzy innymi cynk, żelazo i mangan.
Jagody wspomagają wzrok i trawienie
Jednak najcenniejsze składniki jagód, przesądzające o ich zastosowaniu w medycynie naturalnej, są antocyjany i garbniki.
Antocyjany wspomagają kondycję wzroku, przyspieszają bowiem regenerację rodopsyny, barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku i przy niskim natężeniu światła. Bogaty w antocyjany wyciąg z jagód znajduje dziś zastosowanie w suplementach wspomagających wzrok. Ponadto antocyjany to silne przeciwutleniacze, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Wzmacniają naczynia włosowate i hamują agregację (czyli zlepianie się) płytek krwi, co przekłada się na sprawniejsze funkcjonowanie układu krążenia. Zabezpieczają także przed utlenianiem cholesterolu LDL („złego cholesterolu”), który jest jednym z czynników uszkadzających ściany naczyń krwionośnych.
Natomiast garbniki zawarte w owocach i liściach jagód odpowiadają za korzystne działanie na układ pokarmowy zaatakowany przez biegunkę. Wpływają ściągająco na błonę śluzową jelita, co hamuje przenikanie do jego światła wody, która rozrzedza treść pokarmową. Borówka czarna jest również polecana, oczywiście bez dodatku cukru, dla osób chorujących na cukrzycę. Zawarte w niej jony chromu oraz glukokininy pomagają regulować poziom cukru we krwi.