Zrazy wołowe - sprawdzony przepis na rodzinny obiad

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Zrazy wołowe - sprawdzony przepis na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock Zrazy wołowe tradycyjnie podaje się albo z kaszą albo z ziemniaczanymi kluskami śląskimi lub kopytkami.
średni
80 min
4

Jak zrobić zrazy wołowe? Tradycyjne, polskie, nadziewane boczkiem i śliwkami zrazy jak u mamy? Oto nasz przepis! Dla wzmocnienia smaku śliwki możesz namoczyć w porto i dolewać alkohol stopniowo do gotujących się zrazów.

SKŁADNIKI

  • 600 g wołowiny z udźca
  • 6 plastrów boczku wędzonego surowego
  • 16 suszonych śliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • kostka bulionu wołowego
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki opłucz i namocz, odstaw na pół godziny. Po tym czasie odcedź.
  • Mięso umyj, osusz i pokrój w poprzek włókien na plastry grubości ok. 7 milimetrów (ok. 8 plastrów). Lekko posól, popieprz i obij tłuczkiem z obu stron.
  • Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek boczku i 2 śliwki. Zwiń rulonik i zwiąż nicią.
  • Rozgrzej masło w rondelku. Zrazy obtocz w mące i obsmaż je ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • Wlej 100 mililitrów wody, doda pół kostki bulionowej i duś pod przykryciem ok. godziny.
  • Dodaj śmietanę, posól i popieprz do smaku.
Zuzanna Lubart