Kurczak z imbirem i kurkumą: pomysł na rozgrzewający obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dzięki dodaniu imbiru i kurkumy danie to skutecznie rozgrzewa i wzmacnia odporność organizmu. Polecane jest szczególnie w chłodnych porach roku. Sprawdź, jak zrobić pysznego kurczaka z imbirem i kurkumą - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 15 dag piersi kurczaka
- 1 dag świeżego korzenia imbiru
- łyżeczka oliwy
- 1/2 małej papryki chili
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokrój na kawałki, posyp kurkumą i sproszkowanym imbirem, posól, dodaj łyżkę oleju.
- Całość wymieszaj i marynuj w lodówce kilka godzin (możesz przyprawić również bezpośrednio przed smażeniem, jednak potrawa będzie wówczas mniej aromatyczna).
- Korzeń imbiru obierz i utrzyj, paprykę i cebulę pokrój. Na rozgrzany olej wrzuć pierś kurczaka, smaż przez 3–4 minuty, następnie dodaj tarty imbir, paprykę i cebulę.
- Całość smaż razem jeszcze ok. 10 minut, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj np. z dodatkiem brązowego ryżu i surówką z kapusty pekińskiej lub białej.