Karkówka w cebuli: poznaj przepis na soczystą wieprzowinę duszoną w sosie

Karkówka w cebuli: poznaj przepis na soczystą wieprzowinę duszoną w sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste mięso w aromatycznym sosie podane z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Często robię karkówkę duszoną w cebuli. Przerośnięta tłuszczem karkówka ma więcej smaku niż chudy schab środkowy. Schab karkowy przy dłuższym gotowaniu nabiera intensywnego smaku, które uwielbiają moi synowie. Zawiesistym cebulowym sosem polewam ziemniaki puree i obiad gotowy. O, przepraszam! Nigdy nie zapominam o słusznej porcji surówki z kiszonej kapusty. Bez niej obiad nie byłby pełen! 

Składniki

  • 1 kg wieprzowego schabu karkowego

  • 4 cebule średniej wielkości

  • 8 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju lub smalcu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karkówkę pociąć na plastry grubości 2 cm i lekko zbić tłuczkiem.

  • Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć słodką papryką. 

  • Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz.

  • Karkówkę panierować w mące i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

  • Zdjąć mięso z patelni. Dodać pokrojoną w półtalarki cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia.

  • Wlać 2 szklanki wody i ułożyć na wierzchu plastry obsmażonej karkówki. 

  • Przykryć pokrywką i dusić 30 minut lub do chwili, gdy karkówka będzie miękka, wręcz rozpadająca się. W razie potrzeby podlewać wodą. 

  • Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty

Zobacz także, jak zrobić łatwą surówkę z kiszonej kapusty:

Ocena: 4,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).