Jak przyrządzić miękką i soczystą wołowinę? Jeden naturalny składnik czyni cuda

Jak przyrządzić miękką i soczystą wołowinę? Jeden naturalny składnik czyni cuda
Autor: Shutterstock Soczysty i miękki gulasz wołowy
łatwy
30 min
4

Miękka wołowina duszona to marzenie! Ale nie zawsze starcza pieniędzy na soczystą polędwicę, więc bierzemy tańszy kawałek. Patrzymy na wołowinę w sklepie - przepiękna - jednak po ugotowaniu przypomina podeszwę. Znacie to? Jak zatem przyrządzić mięciutkie mięsko wołowe? Okazuje się, że wystarczy jeden naturalny składnik. Nie ma lepszego i łatwiejszego sposobu na wołowinę! Koniecznie wypróbujcie!

Tajemnica marynaty z owoców kiwi

Owoce kiwi zawierają naturalne biokatalizatory - enzymy proteolityczne - związki rozkładające cząsteczki białek. To dlatego nie tężeje galaretka ze świeżymi owocami kiwi. Enzymy zawarte w owocu tną białka żelujące w galaretce, zamieniając żelatynę w płynny roztwór. Kłopotliwą właściwość owoców kiwi można wykorzystać z korzyścią. Mięso zanurzone w papce przygotowanej ze świeżych owoców kiwi pod wpływem enzymów kiwi ulega zmiękczeniu. 

Oprócz kiwi, takie własności przejawiają ananas, mango i papaja. Naturalne enzymy z tych owoców dodawane są do preparatu „sól zmiękczająca mięso”

Wskazówki jak marynować mięso w kiwi

Istnieją dwa sposoby marynowania w kiwi. Jeden sposób omówiony w powyższym przepisie, to marynowanie w pulpie owocowej, a następnie przyprawienie mięsa i poddanie obróbce cieplnej. Drugi sposób, szczególnie przydatny, gdy mięso grillujemy, polega na dodaniu wszystkich przypraw do przecieru z kiwi. 

Wołowinie wystarczy około 30 minut marynowania. Nigdy nie należy przekraczać 2 godzin. Można marynować w kiwi inne gatunki mięs, jeśli uznamy to za potrzebne. 

Masz apetyt na więcej? Zobacz przepisy krok po kroku

Więcej przepisów z wołowiną w roli głównej

Specjalnie dla Ciebie wybrałam kilka najlepszych przepisów na przyrządzenie doskonałej wołowiny. 

Klasyczny Strogonoff/Stroganow: tradycyjny przepis na duszoną wołowinę

Wołowina duszona po kozacku: przepis na soczyste mięso rozpływające się w ustach

Wołowina po burgundzku - najlepszy przepis na duszoną wołowinę

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 1 kiwi, nie obierać, pokroić na kawałki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula, pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte prze praskę
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 listek laurowy
  • 2 szklanki piwa lub bulionu wołowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrój w kostkę, wielkości kęsa.
  • Kiwi rozdrobnij w blenderze lub mikserze kielichowym na pulpę.
  • Do mięsa dodaj pulpę z kiwi. Wymieszaj, aby zielony koktajl dobrze pokrył każdy kawałek mięsa. Wołowinę pozostaw w marynacie przez 30 minut. Maksymalnie 1 godzinę do 2 godzin, jeśli mięso jest z wyjątkowo starego wołu. Marynowanie ponad 2 godziny jest niewskazane, bo zamiast miękkiej wołowiny otrzymasz papkę dla dzieci.
  • Mięso wyjmij z marynaty, wytrzyj papierowym ręcznikiem.
  • W rondlu rozgrzej olej, dodaj mięso i zrumień go na średnim ogniu.
  • Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
  • Przypraw papryką, solą, rozmarynem, pieprzem. Zamieszaj. Wlej piwo lub rosół wołowy. Doprowadź do wrzenia.
  • Dodaj listek laurowy, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 40-50 minut.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej