Indyk w żurawinie z cebulą i pietruszką: przepis na świąteczny obiad

2021-03-29
Indyk w żurawinie z cebulą i pietruszką: przepis na świąteczny obiad
Autor: thinkstockphotos.com Indyk i żurawina to wyjątkowo udana kombinacja smaków
łatwy
60 min
4

Indyk w żurawinie z cebulą i pietruszką to danie nieskomplikowane i efektowne - paseczki z indyka w słonko-ostrej "oprawie" z żurawiny i cebuli, doprawionej pieprzem. Smakuje wszystkim, nawet - i to jest dobra wiadomość dla rodziców niejadków - małym dzieciom.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi indyka
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Indyka pokrój na kawałki ok. 1,5 cm, posól, obficie popieprz, włóż do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę, czosnek i pietruszkę posiekaj, dodaj żurawinę (wcześniej zalej ją gorącą wodą i odcedź), mieszanką posyp mięso, całość polej oliwą.
  • Przykryj i wstaw do lodówki, żeby się smaki "przegryzły".
  • Po godzinie rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni i piecz około 45 minut do 1 godz.