Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku to pyszne danie obiadowe. Rozgrzewające i pożywne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg wieprzowiny np. szynki lub łopatki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 300 g cebuli
- 200 ml śmietany 18% tłuszczu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki zmielonej
- sól do smaku
- smalec lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa, posolić i popieprzyć, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
- Dodać cebulę pokrojoną na półtalarki, smażyć do zeszklenia.
- Dodać odciśniętą kapustę oraz przyprawy. Podlać wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
- Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
- Na koniec zaprawić śmietaną.