Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku

2021-03-29
Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku
Autor: Shutterstock Doskonały gulasz o wyrazistym smaku
łatwy
45 min
4

Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku to pyszne danie obiadowe. Rozgrzewające i pożywne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg wieprzowiny np. szynki lub łopatki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 300 g cebuli
  • 200 ml śmietany 18% tłuszczu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki zmielonej
  • sól do smaku
  • smalec lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa, posolić i popieprzyć, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
  • Dodać cebulę pokrojoną na półtalarki, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać odciśniętą kapustę oraz przyprawy. Podlać wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
  • Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
  • Na koniec zaprawić śmietaną.