Jakie grzyby nadają się do mrożenia?
Grzyby mrożone zachowują najwięcej smaku i aromatu. Czy każdy rodzaj grzybów nadaje się do mrożenie? Jakie grzyby można mrozić?
Mrożone grzyby najlepiej zachowują wartości smakowe i nie tracą swojego aromatu. Jeżeli planujemy zamrozić grzybowe zbiory, skoncentrujmy się na grzybach najlepszej jakości. Tylko grzyby obgotowane i świeże możemy mrozić.
Mrożenie grzybów
Po pierwsze, oczyszczone i umyte grzyby należy włożyć do wrzącej, osolonej i lekko zakwaszonej wody i gotować 10 minut. Po drugie, schłodzone i osuszone zamraża się w zamrażarce. Grzyby obgotowane są mniej łamliwe.
Maślaki, koźlaki, kurki i borowiki najlepiej zamrażać surowe. Trzeba je przedtem starannie oczyścić. Grzybów, które mają być zamrożone na surowo, nie trzeba myć.
Po trzecie, co bardzo istotne - jeżeli zdecydujemy się na mrożenie grzybów, napiszmy na opakowaniu, kiedy to zrobiliśmy. Grzyby mrożone można przechowywać tylko 6 miesięcy. Bardzo ważne! Raz rozmrożone grzyby nie mogą być także zamrożone ponownie.