Jakie grzyby nadają się do mrożenia?

2016-08-17 11:47

Grzyby mrożone zachowują najwięcej smaku i aromatu. Czy każdy rodzaj grzybów nadaje się do mrożenie? Jakie grzyby można mrozić?

jakie-grzyby-nadaja-sie-do-mrozenia.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do mrożenia należy użyć szlachetnych gatunków grzybów

Mrożone grzyby najlepiej zachowują wartości smakowe i nie tracą swojego aromatu. Jeżeli planujemy zamrozić grzybowe zbiory, skoncentrujmy się na grzybach najlepszej jakości. Tylko grzyby obgotowane i świeże możemy mrozić.

Mrożenie grzybów

Po pierwsze, oczyszczone i umyte grzyby należy włożyć do wrzącej, osolonej i lekko zakwaszonej wody i gotować 10 minut. Po drugie, schłodzone i osuszone zamraża się w zamrażarce. Grzyby obgotowane są mniej łamliwe.

Maślaki, koźlaki, kurki i borowiki najlepiej zamrażać surowe. Trzeba je przedtem starannie oczyścić. Grzybów, które mają być zamrożone na surowo, nie trzeba myć.

Po trzecie, co bardzo istotne - jeżeli zdecydujemy się na mrożenie grzybów, napiszmy na opakowaniu, kiedy to zrobiliśmy. Grzyby mrożone można przechowywać tylko 6 miesięcy. Bardzo ważne! Raz rozmrożone grzyby nie mogą być także zamrożone ponownie.