Spis treści
Jak zrobić dobrą zalewę do grzybów marynowanych?
Grzyby marynowane stanowią pyszne urozmaicenie menu. Są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, drobiu, ryb i sosów. To też doskonały element dekoracyjny do różnych potraw, na przykład sałatek czy ryb na zimno.
Jak zrobić grzyby w słoikach, aby były naprawdę pyszne? Za ich smak odpowiada aromatyczna marynata, która sprawia, że przetwory smakują tak dobrze. Grzyby w marynacie zawdzięczają swój smak i aromat odpowiednim proporcjom octu, wody, cukru oraz innych składników. Ważną rolę w marynacie do grzybów grają przyprawy, takie jak ziele angielskie, liście laurowe, estragon, chrzan czy gorczyca.
Przetwory z grzybów nie powinny być jednak jadane zbyt często, gdyż zawierają znaczną ilość octu, będącego czynnikiem konserwującym. Kwas octowy w większych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia. Dlatego zamiast octu lepiej używać kwasu cytrynowego, mlekowego lub winnego. Będą to co prawda przetwory o nieco innym smaku, ale ich wartość odżywcza będzie o wiele większa.
Grzyby w marynacie tradycyjnej
Składniki:
- 2 kg grzybów (borowiki, koźlaki, rydze, maślaki, pieczarki, boczniaki)
- 250 g cebuli dymki lub szalotki
- 3-4 łyżki soli
- 3-4 łyżki cukru
- ziele angielskie
- liście laurowe
- kwasek cytrynowy lub mlekowy do smaku albo szklanka octu 10% na 3 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Grzyby oczyścić, opłukać, z maślaków zdjąć skórkę. Zalać wrzącą i osoloną wodą. Gotować kilka minut, a następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.
2. Cebulę obrać, opłukać, zalać wodą i gotować 2-3 minuty. Następnie odcedzić.
3. Cebulę razem z grzybami przełożyć do słoików.
4. Zagotować wodę z przyprawami, zakwasić octem lub kwaskiem cytrynowym albo mlekowym.
5. Zalać grzyby, tak aby zalewa sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika.
6. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, aby nie uległy korozji.
7. Podgrzewać słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze około 90 stopni C (20 min - słoiki 0,5 l, 25 min - słoiki 0,75 l, 30 min - słoiki 1 l).
8. Po ugotowaniu dokręcić wieczka.
Grzyby w wytrawnej marynacie
Składniki:
- 2 kg grzybów (borowiki, koźlaki, rydze, maślaki, pieczarki, boczniaki)
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 200 g cebuli
- 200 g papryki konserwowej
- sól
- cukier
- kwasek cytrynowy lub mlekowy do smaku albo 2-3 szklanki octu winnego
Przygotowanie:
1. Grzyby oczyścić, opłukać, sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.
2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki, sparzyć, odcedzić.
3. Paprykę konserwową pokroić w paseczki.
4. Grzyby połączyć z cebulą i papryką.
5. Przygotować zalewę z wrzącej wody, soli, cukru i kwasku.
6. Grzyby zalać zalewą i winem, tak aby sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika.
7. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji.
8. Podgrzewać słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze około 90 stopni C (20 min - słoiki 0,5 l, 25 min - słoiki 0,75 l, 30 min - słoiki 1 l). Po ugotowaniu dokręcić wieczka.
Grzyby marynowane z warzywami
Składniki:
- 1,5 kg grzybów
- 1 szklanka octu 10% i szklanka wody
- 200 g kalafiora
- 100 g papryki konserwowej
- 100 g fasolki szparagowej konserwowej
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- cukier
Przygotowanie:
1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru.
2. Paprykę i fasolkę pokroić na kawałki.
3. Grzyby oczyścić, opłukać, sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.
4. Grzyby układać w słoikach, przesypując kolejne warstwy pokrojoną papryką, fasolką i różyczkami kalafiora.
5. Ocet zagotować z wodą i wszystkimi przyprawami.
6. Gorącą zalewą zalać grzyby z warzywami w słoikach.
7. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.
Lubisz chodzić na grzyby? Zobacz galerię i dowiedz się, jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o grzybach.