Jak zrobić grzyby w słoiku? 3 przepisy na znakomite marynaty grzybowe

2025-09-18 11:06

Grzyby marynowane to popularna metoda na przedłużenie trwałości skarbów lasu, dzięki któremu zyskują niesamowity smak. Marynaty do grzybów można przygotować na kilka sposobów. Jak zrobić grzyby w słoiku? Sprawdźcie przepisy na grzyby w marynacie na trzy sposoby. Oto łatwe i sprawdzone przepisy na najlepsze grzyby marynowane.

jak zrobić grzyby w słoiku
Autor: Shutterstock Grzyby marynowane są pyszne. Sprawdzają się jako zakąski oraz dodatki do sałatek i wielu innych dań.

Jak zrobić dobrą zalewę do grzybów marynowanych?

Grzyby marynowane stanowią pyszne urozmaicenie menu. Są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, drobiu, ryb i sosów. To też doskonały element dekoracyjny do różnych potraw, na przykład sałatek czy ryb na zimno.

Jak zrobić grzyby w słoikach, aby były naprawdę pyszne? Za ich smak odpowiada aromatyczna marynata, która sprawia, że przetwory smakują tak dobrze. Grzyby w marynacie zawdzięczają swój smak i aromat odpowiednim proporcjom octu, wody, cukru oraz innych składników. Ważną rolę w marynacie do grzybów grają przyprawy, takie jak ziele angielskie, liście laurowe, estragon, chrzan czy gorczyca. 

Przetwory z grzybów nie powinny być jednak jadane zbyt często, gdyż zawierają znaczną ilość octu, będącego czynnikiem konserwującym. Kwas octowy w większych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia. Dlatego zamiast octu lepiej używać kwasu cytrynowego, mlekowego lub winnego. Będą to co prawda przetwory o nieco innym smaku, ale ich wartość odżywcza będzie o wiele większa.

Grzyby w marynacie tradycyjnej

Składniki:

  • 2 kg grzybów (borowiki, koźlaki, rydze, maślaki, pieczarki, boczniaki)
  • 250 g cebuli dymki lub szalotki
  • 3-4 łyżki soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • kwasek cytrynowy lub mlekowy do smaku albo szklanka octu 10% na 3 szklanki wody

Przygotowanie:

1. Grzyby oczyścić, opłukać, z maślaków zdjąć skórkę. Zalać wrzącą i osoloną wodą. Gotować kilka minut, a następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.

2. Cebulę obrać, opłukać, zalać wodą i gotować 2-3 minuty. Następnie odcedzić.

3. Cebulę razem z grzybami przełożyć do słoików.

4. Zagotować wodę z przyprawami, zakwasić octem lub kwaskiem cytrynowym albo mlekowym.

5. Zalać grzyby, tak aby zalewa sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika.

6. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, aby nie uległy korozji.

7. Podgrzewać słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze około 90 stopni C (20 min - słoiki 0,5 l, 25 min - słoiki 0,75 l, 30 min - słoiki 1 l).

8. Po ugotowaniu dokręcić wieczka.

Grzyby w wytrawnej marynacie

Składniki:

  • 2 kg grzybów (borowiki, koźlaki, rydze, maślaki, pieczarki, boczniaki)
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 200 g cebuli
  • 200 g papryki konserwowej
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy lub mlekowy do smaku albo 2-3 szklanki octu winnego

Przygotowanie:

1. Grzyby oczyścić, opłukać, sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.

2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki, sparzyć, odcedzić.

3. Paprykę konserwową pokroić w paseczki.

4. Grzyby połączyć z cebulą i papryką.

5. Przygotować zalewę z wrzącej wody, soli, cukru i kwasku.

6. Grzyby zalać zalewą i winem, tak aby sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika.

7. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji.

8. Podgrzewać słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze około 90 stopni C (20 min - słoiki 0,5 l, 25 min - słoiki 0,75 l, 30 min - słoiki 1 l). Po ugotowaniu dokręcić wieczka.

Grzyby marynowane z warzywami

Składniki:

  • 1,5 kg grzybów
  • 1 szklanka octu 10% i szklanka wody
  • 200 g kalafiora
  • 100 g papryki konserwowej
  • 100 g fasolki szparagowej konserwowej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • cukier

Przygotowanie:

1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru.

2. Paprykę i fasolkę pokroić na kawałki.

3. Grzyby oczyścić, opłukać, sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.

4. Grzyby układać w słoikach, przesypując kolejne warstwy pokrojoną papryką, fasolką i różyczkami kalafiora.

5. Ocet zagotować z wodą i wszystkimi przyprawami.

6. Gorącą zalewą zalać grzyby z warzywami w słoikach.

7. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. 

Lubisz chodzić na grzyby? Zobacz galerię i dowiedz się, jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o grzybach. 

Czy warto jeść grzyby?
Beszamel SE Google News
Quiz. Znasz się na grzybach? Mocno się zdziwisz. Odpowiedz chociaż na 4 pytania.
Pytanie 1 z 10
Czym są grzyby?