Jak zrobić grzyby w słoiku? 3 przepisy na znakomite marynaty grzybowe
Marynaty grzybowe charakteryzują się wybornym, niepowtarzalnym smakiem, szczególnie lubianym przez mężczyzn. Jak zrobić grzyby w słoiku? Sprawdź przepisy na grzyby w marynacie na trzy sposoby. Podajemy łatwe przepisy na grzyby marynowane.
Spis treści
Jak zrobić grzyby w słoikach, by były naprawdę pyszne? Grzyby w marynacie zawdzięczają swój smak i aromat dodaniu odpowiednich przypraw, np. ziela angielskiego, liści laurowych, estragonu, chrzanu, gorczycy itp. Grzyby marynowane stanowią urozmaicenie naszego menu. Są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, ryb i sosów. To też doskonały element dekoracyjny do różnych potraw, np. sałatek czy ryb na zimno.
Przetwory z grzybów nie powinny być jednak jadane zbyt często, gdyż zawierają znaczną ilość octu, będącego czynnikiem konserwującym. Kwas octowy w większych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia. Dlatego zamiast octu lepiej używać kwasu cytrynowego, mlekowego lub winnego. Będą to co prawda przetwory o nieco innym smaku, ale ich wartość odżywcza będzie o wiele większa.
Grzyby w marynacie tradycyjnej
Składniki:
- 2 kg grzybów (borowiki, koźlaki, rydze, maślaki, pieczarki, boczniaki)
- 25 dag cebuli dymki lub szalotki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 3-4 łyżki soli
- 3-4 łyżki cukru
- kwasek cytrynowy lub mlekowy do smaku albo szklanka octu 10% na 3 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Grzyby oczyścić, opłukać, z maślaków zdjąć skórkę. Zalać wrzącą, osoloną wodą i chwilę gotować. Następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.
2. Cebulę obrać, opłukać, zalać wodą i gotować 2-3 minuty. Następnie odcedzić.
3. Cebulę razem z grzybami przełożyć do słoików.
4. Zagotować wodę z przyprawami, zakwasić octem lub kwaskiem cytrynowym albo mlekowym.
5. Zalać grzyby tak, aby zalewa sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika.
6. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji.
7. Podgrzewać słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze ok. 90 st. C (20 min - słoiki 0,5 l; 25 min - słoiki 0,75 l; 30 min - słoiki 1 l).
8. Po ugotowaniu dokręcić wieczka.
Grzyby w wytrawnej marynacie
Składniki:
- 2 kg grzybów (borowiki, koźlaki, rydze, maślaki, pieczarki, boczniaki)
- 20 dag cebuli
- 20 dag papryki konserwowej
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- sól
- cukier
- kwasek cytrynowy lub mlekowy do smaku albo 2-3 szklanki octu winnego
Przygotowanie:
1. Grzyby oczyścić, opłukać, sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.
2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki, sparzyć, odcedzić.
3. Paprykę konserwową pokroić w paseczki.
4. Grzyby połączyć z cebulą i papryką.
5. Przygotować zalewę z wrzącej wody, soli, cukru i kwasku.
6. Grzyby zalać zalewą i winem.
7. Zalać grzyby, tak aby zalewa sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika.
8. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji.
9. Podgrzewać słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze ok. 90 st. C (20 min - słoiki 0,5 l; 25 min - słoiki 0,75 l; 30 min - słoiki 1 l).
10. Po ugotowaniu dokręcić wieczka.
Grzyby marynowane z warzywami
Składniki:
- 1,5 kg grzybów
- szklanka octu 10% i szklanka wody
- 20 dag kalafiora
- 10 dag papryki konserwowej
- 10 dag fasolki szparagowej konserwowej
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- cukier
Przygotowanie:
1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
2. Paprykę i fasolkę pokroić na kawałki.
3. Grzyby oczyścić, opłukać, sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.
4. Przygotowane grzyby układać w słoikach, przesypując kolejne warstwy pokrojoną papryką, fasolką i różyczkami kalafiora.
5. Ocet zagotować z wodą i wszystkimi przyprawami.
6. Gorącą zalewą zalać grzyby z warzywami w słoikach.
7. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji, odwrócić do góry dnem i ostudzić.