Przepis na gęś nadziewaną grzybami i mielonym mięsem

2022-11-04
gęś nadziewana grzybami
Autor: thinkstockphotos.com Pieczona gęś wyśmienicie smakuje z nadzieniem z grzybów i mięsa mielonego
łatwy
180 min
4

Dieta bezglutenowa

Pieczona gęś świetnie smakuje faszerowana mięsem mielonymi i grzybami. Ten przepis na nadziewaną gęś z pewnością przypadnie do gustu koneserom gęsiny, ponieważ jest dość prosty, a smak pieczeni to prawdziwe niebo w gębie. Podajemy przepis na doskonałą gęś faszerowaną grzybami z mięsem, jakiej jeszcze nie próbowaliście!

SKŁADNIKI

  • 1 gęś
  • 3 kg ziemniaków
  • sól
  • Nadzienie:
  • 1 wątroba z gęsi lub 15 dag wątróbek drobiowych
  • 3 dag suszonych grzybów leśnych
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 30 dag mielonego mięsa
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki kminku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka smalcu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sprawioną gęś nacieramy solą wewnątrz i na zewnątrz, i zostawiamy na 2 godziny.
  • Bułki zalewamy wodą, by zmiękły. Namoczone poprzedniego dnia grzyby gotujemy. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w talarki i podsmażamy na tłuszczu.
  • Wątróbkę mielimy razem z grzybami, podsmażoną cebulą i bułkami. Dodajemy mielone mięso, jajka, sól roztartą z czosnkiem i pieprz. Farsz dokładnie mieszamy, napełniamy nim jamę brzuszną gęsi i zaszywamy otwór białą nicią.
  • Gęś nacieramy majerankiem, wkładamy do brytfanny, dodajemy tłuszcz i pieczemy 2 godziny pod przykryciem, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i skrapiając zimną wodą.
  • Gdy gęś będzie miękka, zdejmujemy pokrywę i nadal pieczemy aż się zrumieni, a po nakłuciu skóry obok szwu nie będzie wypływał z farszu sok.
  • Upieczoną gęś podajemy ozdobioną borówkami.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi

Galeria: 11 przepisów na gęsinę