Papryka faszerowana chili con carne: przepis na pyszny obiad

2021-03-29
Anna Olchowik
Papryka faszerowana chili con carne
Autor: thinkstockphotos.com Proponujemy oryginalną wersję chili con carne - serwowane w pieczonej papryce
łatwy
45 min
4

Jeśli masz ochotę na danie o meksykańskich korzeniach, wypróbuj przepis na chili con carne w papryce. Potrawa ta jest sycąca, a do tego zdrowa: mięso wołowe i fasola dostarczają sporej porcji białka, zaś pomidory i czerwona papryka - potas i antynowotworowy likopen. Dodatek kuminu poprawi trawienie i nada farszowi oryginalny smak.

SKŁADNIKI

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 papryki czerwone
  • duży pomidor
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • kumin
  • słodka i ostra papryka
  • 4 łyżki tartego sera
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki przekrój wzdłuż i usuń pestki. Na patelni podduś posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Dołóż sparzony, obrany ze skórki i posiekany pomidor i koncentrat, wymieszaj i duś ok. 5 minut.
  • Dodaj odsączoną fasolkę (koniecznie użyj czerwonej fasoli - należy do warzyw o najwyższym potencjale antyoksydacyjnym), sól, pieprz, 1/4 łyżeczki kuminu, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę ostrej.
  • Wymieszaj i nałóż do paprykowych łódeczek. Każdą posyp łyżką sera i zapiekaj ok. 20 minut.
Anna Olchowik