Farszynki mazurskie z mięsem: łatwy przepis na faszerowane kotlety ziemniaczane

Farszynki mazurskie z mięsem: łatwy przepis na faszerowane kotlety ziemniaczane

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Farszynki mazurskie - nadziewane kotlety ziemniaczane

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Farszynki mazurskie to łatwy przepis na faszerowane kotlety ziemniaczane. Ziemniaczane ciasto przypomina w smaku kluski śląskie. Jest tanie i smaczne. Kotlety, czy może raczej krokiety z gotowanych ziemniaków są przepyszne i tak łatwe w przygotowaniu! 

Składniki

  • 700 g ziemniaków

  • 50 g masła

  • 50 ml mleka

  • 150 g mąki ziemniaczanej

  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz czarny do smaku

  • olej do smażenia

  • tarta bułka do panierowania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odlać i utłuc lub przetrzeć na purre. Wymieszać z 1 jajkiem, masłem i mlekiem oraz mąką ziemniaczaną.

  • Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz oraz zmiksowaną na puree cebulę, zmiażdżony czosnek i 1 jajko. Wymieszać.

  • Nabierać po 2 łyżeczki mięsa i formować kulki.

  • Następnie nabierać po 2 łyżki masy ziemniaczanej, formować placuszek, na środku którego położyć kulkę mięsa i zawinąć brzegi, formując owalny lub okrągły kotlet.

  • Kotlety panierować i smażyć na gorącym tłuszczu LUB piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30-35 minut.

Ocena: 2,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).