Świetna jarzynka z dyni piżmowej i szpinaku na ciepło

Świetna jarzynka z dyni piżmowej i szpinaku na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jarzynka na ciepło z dyni piżmowej i szpinaku to smakuje świetnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Świetna jarzynka z dyni piżmowej i szpinaku na ciepło to dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Jest smaczna, sycąca i aromatyczna. Ma szansę znaleźć stałe miejsce w naszym menu.

Składniki

  • 1 dynia piżmowa

  • 1 opakowanie młodego szpinaku

  • 200 gram boczku

  • 200 gram sera feta

  • gałązka świeżego tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię pokroić na mniejsze części i wstawić na 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.

  • Warzywo wyjąć z pieca, przestudzić, obrać i pokroić w niedużą kosteczkę.

  • Boczek pokroić w małą kostkę i stopić nieco na suchej patelni, dodać dynię, przyprawić sola, pieprzem i świeżym tymiankiem.

  • Ciepłą jarzynkę podawać ze świeżymi listkami szpinaku i pokruszonym serem feta.

To danie to idealna przekąska późnego lata i  wczesnej jesieni - kiedy dojrzewają dynie piżmowe. W innych porach roku można wykorzystać dostępną przez cały rok dynię mrożoną, ale danie zdecydowanie lepsze jest  z dyni świeżej. Dzięki dodatkowi boczku i sera danie jest  bardziej kaloryczne i sycące - w sam raz na chłodne dni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5