Pikantna zupa z mrożonego groszku i brokułów: przepis w stylu azjatyckim
Świetna jarzynka z dyni piżmowej i szpinaku na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Jarzynka na ciepło z dyni piżmowej i szpinaku to smakuje świetnie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Świetna jarzynka z dyni piżmowej i szpinaku na ciepło to dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Jest smaczna, sycąca i aromatyczna. Ma szansę znaleźć stałe miejsce w naszym menu.
Składniki
1 dynia piżmowa
1 opakowanie młodego szpinaku
200 gram boczku
200 gram sera feta
gałązka świeżego tymianku
Przygotowanie krok po kroku:
Dynię pokroić na mniejsze części i wstawić na 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
Warzywo wyjąć z pieca, przestudzić, obrać i pokroić w niedużą kosteczkę.
Boczek pokroić w małą kostkę i stopić nieco na suchej patelni, dodać dynię, przyprawić sola, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Ciepłą jarzynkę podawać ze świeżymi listkami szpinaku i pokruszonym serem feta.
To danie to idealna przekąska późnego lata i wczesnej jesieni - kiedy dojrzewają dynie piżmowe. W innych porach roku można wykorzystać dostępną przez cały rok dynię mrożoną, ale danie zdecydowanie lepsze jest z dyni świeżej. Dzięki dodatkowi boczku i sera danie jest bardziej kaloryczne i sycące - w sam raz na chłodne dni.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska