Pędy chmielu na maśle. Pyszna i łatwa przekąska z patelni

pędy chmielu na maśle
Autor: Shutterstock Młode pędy chmielu smażone na maśle smakują pysznie.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Soczyste i delikatne młode pędy chmielu smażone na maśle to pomysł na smakowitą przekąskę na ciepło lub dodatek do dania głównego. Główny składnik tego dania można zebrać własnoręcznie i nic za niego nie zapłacić. Oto sprawdzony przepis na pędy chmielu na maśle.

Przepis na pędy chmielu na maśle

  • To bardzo łatwy przepis z wykorzystaniem młodych łodyżek chmielu. Jeżeli jeszcze nigdy ich nie próbowaliście, wybierzcie ten przepis.
  • Czas przygotowania jest krótki. W sumie przyrządzenie dania zajmuje około 15 minut.
  • Na liście składników znajdują się trzy składniki i dwie przyprawy.
  • Sezon na pędy młodego chmielu jest dość krótki, dlatego warto z niego skorzystać chociaż raz, aby poznać smak tego rarytasu.
  • Najlepiej zbierać pędy o długości około 15 cm, które łatwo się łamią.
  • Po zebraniu młode pędy należy umyć w wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Najsmaczniejszy jest młody chmiel przyrządzony zaraz po zerwaniu. Dlatego warto zrobić je zaraz po zebraniu.
  • Gotowe danie można posypać startym parmezanem.

Jak smakują pędy chmielu na maśle?

Pędy chmielu są cenione ze względu na swoje walory smakowe w wielu europejskich krajach. Należą do jednych z najdroższych warzyw na świecie, a za kilogram trzeba zapłacić nawet tysiąc euro. Młode pędy z patelni smakują podobnie do szparagów. Ich smak jest delikatny i zachwyci niejedno podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 600 g świeżych pędów chmielu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pędy chmielu umyć i osuszyć. Czosnek pokroić w plasterki.
  • Na patelni roztopić masło. Dodać pędy chmielu i czosnek. Smażyć około 5 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać na ciepło.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej