Pędy chmielu na maśle – luksus prosto z łąki! Najdroższe warzywo świata za darmo na twoim talerzu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Smakują jak połączenie szparagów i szpinaku, ale kosztują więcej niż kawior – w niektórych krajach nawet kilkaset euro za kilogram! Mowa o młodych pędach chmielu, które... możesz mieć za darmo. Podsmaż je na maśle i zaserwuj jako elegancką przekąskę lub dodatek do obiadu. Oto banalnie prosty, a zachwycający przepis.
Przepis na pędy chmielu na maśle
- To bardzo łatwy przepis z wykorzystaniem młodych łodyżek chmielu. Jeżeli jeszcze nigdy ich nie próbowaliście, wybierzcie ten przepis.
- Czas przygotowania jest krótki. W sumie przyrządzenie dania zajmuje około 15 minut.
- Na liście składników znajdują się trzy składniki i dwie przyprawy.
- Sezon na pędy młodego chmielu jest dość krótki, dlatego warto z niego skorzystać chociaż raz, aby poznać smak tego rarytasu.
- Najlepiej zbierać pędy o długości około 15 cm, które łatwo się łamią.
- Po zebraniu młode pędy należy umyć w wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Najsmaczniejszy jest młody chmiel przyrządzony zaraz po zerwaniu. Dlatego warto zrobić je zaraz po zebraniu.
- Gotowe danie można posypać startym parmezanem.
Jak smakują pędy chmielu na maśle?
Pędy chmielu są cenione ze względu na swoje walory smakowe w wielu europejskich krajach. Należą do jednych z najdroższych warzyw na świecie, a za kilogram trzeba zapłacić nawet tysiąc euro. Młode pędy z patelni smakują podobnie do szparagów. Ich smak jest delikatny i zachwyci niejedno podniebienie.
Zerknij do naszej galerii pod materiałem wideo, znajdziesz w niej przepisy na wiosenne zupy
SKŁADNIKI
- 600 g świeżych pędów chmielu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pędy chmielu umyć i osuszyć. Czosnek pokroić w plasterki.
- Na patelni roztopić masło. Dodać pędy chmielu i czosnek. Smażyć około 5 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
- Podawać na ciepło.