Przepisy na śniadanie DIETA DUKANA [wszystkie 3 fazy]
Przedstawiamy przykładowy jadłospis śniadaniowy dla osób na diecie Dukana. Śniadania w diecie Dukana są niezwykle łatwe do przygotowania. Wystarczy jedynie pamiętać, aby przyrządzać je z zalecanych przez dr Dukana produktów takich jak jajka, chuda wędlina, kefiry, otręby oraz wszelkiego rodzaju serki homogenizowane.
Poniżej przedstawiamy 5 przepisów na śniadania białkowe zalecane w diecie Dukana.
1. Omlet klasyczny
Składniki:
2 jajka
1 łyżka mleka
2 plastry wędliny drobiowej
1/2 cebuli
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i wędlinę pokroić na małe kawałeczki. Delikatnie podsmażyć na patelni. W międzyczasie bardzo dokładnie wymieszać jajko z mlekiem, tak aby całość lekko się spieniła. Cebulę i szynkę zalać jajkami z mlekiem i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż omlet się zetnie.
2. Rolada z białego sera i jajka
Składniki:
150g chudego białego sera
1 jajko na twardo
2 ogórki kiszone
1/2 cebuli
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka plasterków szynki drobiowej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórek i cebulę pokroić w drobne kawałki. Jajko dokładnie wymieszać z białym serem, następnie dodać pokrojonego ogórka, cebulę, przyprawy i jogurt. Wyrobić delikatnie rękami. Masę przekładać na plasterki szynki. Całość zawijać i opakowywać w folię aluminiową. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
3. Placki Dukana z cynamonem
Składniki:
3 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka chudego jogurtu
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać. Wylewać łyżką małe placki na rozgrzaną patelnię. Po kilkudziesięciu sekundach przewracać na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni podawać z łyżeczką serka homogenizowanego.
4. Dukanowa sałatka z tuńczyka
Składniki:
puszka tuńczyka
2 jajka na twardo
pół cebuli
ogórek konserwowy
łyżeczka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Jajka, cebulę i ogórek konserwowy kroimy w małe kosteczki. Mieszamy z tuńczykiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku.
5. Pasta twarogowo - jajeczna
Składniki:
1 jogurt naturalny
4 ugotowane jajka
250 gram chudego twarogu
kilka rzodkiewek
łyżka szczypiorku
Sposób przygotowania:
Twaróg wymieszać z pokrojonymi w kostkę jajkami. Na tarce zetrzeć rzodkiewkę, szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać. Dodać jogurt naturalny i przyprawy.