Przepisy na śniadanie DIETA DUKANA [wszystkie 3 fazy]

2017-03-07 17:17

Przedstawiamy przykładowy jadłospis śniadaniowy dla osób na diecie Dukana. Śniadania w diecie Dukana są niezwykle łatwe do przygotowania. Wystarczy jedynie pamiętać, aby przyrządzać je z zalecanych przez dr Dukana produktów takich jak jajka, chuda wędlina, kefiry, otręby oraz wszelkiego rodzaju serki homogenizowane.

Przepisy na śniadanie DIETA DUKAMA [wszystkie 3 fazy]
Autor: Shutterstock Przepisy na śniadanie DIETA DUKAMA [wszystkie 3 fazy]

Poniżej przedstawiamy 5 przepisów na śniadania białkowe zalecane w diecie Dukana.

1. Omlet klasyczny

Składniki:

2 jajka

1 łyżka mleka

2 plastry wędliny drobiowej

1/2 cebuli

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i wędlinę pokroić na małe kawałeczki. Delikatnie podsmażyć na patelni. W międzyczasie bardzo dokładnie wymieszać jajko z mlekiem, tak aby całość lekko się spieniła. Cebulę i szynkę zalać jajkami z mlekiem i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż omlet się zetnie.

2. Rolada z białego sera i jajka

Składniki:

150g chudego białego sera

1 jajko na twardo

2 ogórki kiszone

1/2 cebuli

2 łyżki jogurtu naturalnego

kilka plasterków szynki drobiowej

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórek i cebulę pokroić w drobne kawałki. Jajko dokładnie wymieszać z białym serem, następnie dodać pokrojonego ogórka, cebulę, przyprawy i jogurt. Wyrobić delikatnie rękami. Masę przekładać na plasterki szynki. Całość zawijać i opakowywać w folię aluminiową. Włożyć na 2 godziny do lodówki.

3. Placki Dukana z cynamonem

Składniki:

3 łyżki otrębów owsianych

1 łyżka chudego jogurtu

1 jajko

1 łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać. Wylewać łyżką małe placki na rozgrzaną patelnię. Po kilkudziesięciu sekundach przewracać na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni podawać z łyżeczką serka homogenizowanego.

4. Dukanowa sałatka z tuńczyka

Składniki:

puszka tuńczyka

2 jajka na twardo

pół cebuli

ogórek konserwowy

łyżeczka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Jajka, cebulę i ogórek konserwowy kroimy w małe kosteczki. Mieszamy z tuńczykiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku.

5.  Pasta twarogowo - jajeczna

Składniki:

1 jogurt naturalny

4 ugotowane jajka

250 gram chudego twarogu

kilka rzodkiewek

łyżka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Twaróg wymieszać z pokrojonymi w kostkę jajkami. Na tarce zetrzeć rzodkiewkę, szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać. Dodać jogurt naturalny i przyprawy.