Ma delikatny smak i jest idealna na diecie. Ta ryba jest tania i dostępna w naszych sklepach

2024-12-02 12:05

Od wielu lat lekarze i dietetycy zachęcają, aby mięso zastępować rybami. Od pewnego czasu w wielu sklepach można kupić pyszną rybę morską, która świetnie zastąpi dorsza i jest o wiele tańsza. Jest nie tylko smaczna, ale i zawiera wiele prozdrowotnych składników odżywczych. Łupacz, bo to o nim właśnie mowa, zdobywa coraz więcej fanów. Co zawiera łupacz i jak go przyrządzić?

łupacz
Autor: Shutterstock Jest pyszna i sprawdzi się zamiast dorsza. Z tej taniej ryby przygotujesz smaczny obiad.

Spis treści

  1. Co zawiera łupacz?
  2. Czy ryba łupacz jest dobra?
  3. Jak smakuje ryba łupacz?
  4. Jak najlepiej przyrządzić łupacza?
  5. Przepis na łupacza

Co zawiera łupacz?

Łupacz, zwany także plamiakiem lub wątłuszem srebrzystym, to jedna z najzdrowszych ryb morskich należąca do rodziny dorszowatych. Żyje w wodach Atlantyku, ale można go też spotkać w Bałtyku. Wyglądem przypomina dorsza, ale jest znacznie mniejszy i ciemnoszary lub czarny. Łupacz jest ceniony nie tylko za delikatny smak, ale i wysoką zawartość składników odżywczych.

Łupacz zalicza się do ryb chudych, ponieważ porcja o wadze 100 g ma tylko 90 kcal, 0,6 g tłuszczu i zero węglowodanów. Jest bogaty w białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe jak omega-3 w formie EPA i DHA, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i pozytywnie wpływają na mózg, pamięć i koncentrację. Łupacz jest bogaty w witaminy z grupy B, D, E oraz fosfor, selen i żelazo. Zaletą tej ryby morskiej jest także to, że akumuluje niewielkie ilości rtęci, które nie są szkodliwe dla zdrowia.

Czy ryba łupacz jest dobra?

W sklepach dostępne są filety z łupacza. Mięso tej ryby morskiej jest białe i chude. Zaletą łupacza jest to, że można ją piec, smażyć, grillować, gotować na parze, a nawet wędzić. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Lekarze i dietetycy zalecają jedzenie łupacza dwa razy w tygodniu.

Jak smakuje ryba łupacz?

Ryba łupacz jest pyszna. Jej mięso jest łagodne i lekko słodkie w smaku. Ma delikatną i jednocześnie zwartą strukturę. Nie pozostawia rybiego posmaku, więc na pewno przypadnie do smaku tym, którzy nie przepadają za rybami. Dzięki temu, że jest to ryba chuda i niskokaloryczna, może być idealnym składnikiem diety odchudzającej.

Jak najlepiej przyrządzić łupacza?

Łupacz to pyszna i zdrowa ryba, którą warto wprowadzić do diety. Tak jak dorsz, jest uniwersalna i można przyrządzać ją na różne sposoby. Smażony łupacz doskonale łączy się z frytkami, tworząc tradycyjne angielskie danie, czyli fish and chips. Pysznie smakuje łupacz pieczony lub z grilla. Jest dobrym składnikiem zup rybnych. Świetnie sprawdzi się w tradycyjnej potrawie na wigilię i Boże Narodzenie, czyli w rybie po grecku.

Przepis na łupacza

Pyszny smażony łupacz w sosie porowym jest jedną z propozycji na wykorzystanie tej zdrowej ryby morskiej. To pomysł na rodzinny obiad. Przepis na łupacza z patelni w aromatycznym sosie jest prosty i nie wymaga dużo czasu. Lista składników jest krótka i można je kupić przez cały rok w wielu sklepach. Tak przyrządzony łupacz smakuje znakomicie i zawsze wychodzi.

Składniki:

  • 2 filety z łupacza ze skórą
  • 1 szklanka mleka
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. W rondelku roztopić połowę masła i smażyć na nim pokrojonego w cienkie plasterki pora około 8 minut.

2. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aby nie było grudek.

3. Cały czas mieszając, stopniowo wlewać mleko. Doprawić solą i pieprzem.

4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć nim doprawione solą i pieprzem filety z łupacza skórą do dołu około 5 minut. Następnie przełożyć na drugą stronę, dodać pozostałe masło i wlać sok z cytryny. Smażyć około 3 minut.

5. Podawać z sosem porowym na obiad.

Zobacz galerię i poznaj proste przepisy na pyszne obiady z rybami w roli głównej. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o rybach, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Quiz. W sklepie rybnym. Mało kto odpowie na 10 pytanie!

Pytanie 1 z 10
Ta ryba może spowodować śmierć i tylko nieliczni kucharze potrafią ją przyrządzić. Mowa o: