Ma delikatny smak i jest idealna na diecie. Ta ryba jest tania i dostępna w naszych sklepach
Od wielu lat lekarze i dietetycy zachęcają, aby mięso zastępować rybami. Od pewnego czasu w wielu sklepach można kupić pyszną rybę morską, która świetnie zastąpi dorsza i jest o wiele tańsza. Jest nie tylko smaczna, ale i zawiera wiele prozdrowotnych składników odżywczych. Łupacz, bo to o nim właśnie mowa, zdobywa coraz więcej fanów. Co zawiera łupacz i jak go przyrządzić?
Spis treści
- Co zawiera łupacz?
- Czy ryba łupacz jest dobra?
- Jak smakuje ryba łupacz?
- Jak najlepiej przyrządzić łupacza?
- Przepis na łupacza
Co zawiera łupacz?
Łupacz, zwany także plamiakiem lub wątłuszem srebrzystym, to jedna z najzdrowszych ryb morskich należąca do rodziny dorszowatych. Żyje w wodach Atlantyku, ale można go też spotkać w Bałtyku. Wyglądem przypomina dorsza, ale jest znacznie mniejszy i ciemnoszary lub czarny. Łupacz jest ceniony nie tylko za delikatny smak, ale i wysoką zawartość składników odżywczych.
Łupacz zalicza się do ryb chudych, ponieważ porcja o wadze 100 g ma tylko 90 kcal, 0,6 g tłuszczu i zero węglowodanów. Jest bogaty w białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe jak omega-3 w formie EPA i DHA, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i pozytywnie wpływają na mózg, pamięć i koncentrację. Łupacz jest bogaty w witaminy z grupy B, D, E oraz fosfor, selen i żelazo. Zaletą tej ryby morskiej jest także to, że akumuluje niewielkie ilości rtęci, które nie są szkodliwe dla zdrowia.
Czy ryba łupacz jest dobra?
W sklepach dostępne są filety z łupacza. Mięso tej ryby morskiej jest białe i chude. Zaletą łupacza jest to, że można ją piec, smażyć, grillować, gotować na parze, a nawet wędzić. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Lekarze i dietetycy zalecają jedzenie łupacza dwa razy w tygodniu.
Jak smakuje ryba łupacz?
Ryba łupacz jest pyszna. Jej mięso jest łagodne i lekko słodkie w smaku. Ma delikatną i jednocześnie zwartą strukturę. Nie pozostawia rybiego posmaku, więc na pewno przypadnie do smaku tym, którzy nie przepadają za rybami. Dzięki temu, że jest to ryba chuda i niskokaloryczna, może być idealnym składnikiem diety odchudzającej.
Jak najlepiej przyrządzić łupacza?
Łupacz to pyszna i zdrowa ryba, którą warto wprowadzić do diety. Tak jak dorsz, jest uniwersalna i można przyrządzać ją na różne sposoby. Smażony łupacz doskonale łączy się z frytkami, tworząc tradycyjne angielskie danie, czyli fish and chips. Pysznie smakuje łupacz pieczony lub z grilla. Jest dobrym składnikiem zup rybnych. Świetnie sprawdzi się w tradycyjnej potrawie na wigilię i Boże Narodzenie, czyli w rybie po grecku.
Przepis na łupacza
Pyszny smażony łupacz w sosie porowym jest jedną z propozycji na wykorzystanie tej zdrowej ryby morskiej. To pomysł na rodzinny obiad. Przepis na łupacza z patelni w aromatycznym sosie jest prosty i nie wymaga dużo czasu. Lista składników jest krótka i można je kupić przez cały rok w wielu sklepach. Tak przyrządzony łupacz smakuje znakomicie i zawsze wychodzi.
Składniki:
- 2 filety z łupacza ze skórą
- 1 szklanka mleka
- 1 por (tylko biała część)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W rondelku roztopić połowę masła i smażyć na nim pokrojonego w cienkie plasterki pora około 8 minut.
2. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aby nie było grudek.
3. Cały czas mieszając, stopniowo wlewać mleko. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć nim doprawione solą i pieprzem filety z łupacza skórą do dołu około 5 minut. Następnie przełożyć na drugą stronę, dodać pozostałe masło i wlać sok z cytryny. Smażyć około 3 minut.
5. Podawać z sosem porowym na obiad.
Zobacz galerię i poznaj proste przepisy na pyszne obiady z rybami w roli głównej. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o rybach, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę.