Fantastyczna, chrupiąca ryba w cieście serowym

2021-03-29
Mintaj w cieście serowym
Autor: Shutterstock Mintaj w cieście serowym znakomicie komponuje się z pieczonymi ziemniakami.
łatwy
40 min
4

Znakomita propozycja dla miłośników "fish and chips". Mintaj w tej wersji smakuje obłędnie i może stanowić danie główne - z ziemniakami i surówką lub pyszną przekąskę imprezową. Tak przygotowana ryba smakuje wybornie i na ciepło, i na zimno.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g filetów z mintaja (może być mrożony)
  • 200 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • 2 łyżki mleka
  • soki z cytryny
  • sól i pieprz
  • papryka w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli używamy ryby mrożonej, należy ją rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody. Rybę podzielić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem i papryką, skropić sokiem z cytryny.
  • Tak zamarynowaną rybę wstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
  • jajka rozkłócić z olejem i mlekiem, dodać mąkę i zmiksować. Gdy ciasto będzie jednolite i bez grudek, dodać ser i wymieszać.
  • Kawałki ryby moczyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto.