Fantastyczna, chrupiąca ryba w cieście serowym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Znakomita propozycja dla miłośników "fish and chips". Mintaj w tej wersji smakuje obłędnie i może stanowić danie główne - z ziemniakami i surówką lub pyszną przekąskę imprezową. Tak przygotowana ryba smakuje wybornie i na ciepło, i na zimno.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g filetów z mintaja (może być mrożony)
- 200 g żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
- 2 łyżki mleka
- soki z cytryny
- sól i pieprz
- papryka w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli używamy ryby mrożonej, należy ją rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody. Rybę podzielić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem i papryką, skropić sokiem z cytryny.
- Tak zamarynowaną rybę wstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
- jajka rozkłócić z olejem i mlekiem, dodać mąkę i zmiksować. Gdy ciasto będzie jednolite i bez grudek, dodać ser i wymieszać.
- Kawałki ryby moczyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto.