Jak komponować dietę podczas odchudzania: porada Ewy Chodakowskiej

2017-03-03 19:42

Porada Ewy Chodakowskiej jak komponować dietę podczas odchudzania. Ewa Chodakowska, popularna instruktorka fitness postanowiła się podzielić się opracowanymi przez siebie zasadami dietetycznymi, pomagającymi zrzucić wagę.

Jak komponować dietę podczas odchudzania: porada Ewy Chodakowskiej
Autor: Shutterstock Jak komponować dietę podczas odchudzania: porada Ewy Chodakowskiej

Spis treści

  1. Grupy produktów wspomagających odchudzanie
  2. Zobacz: Przykładowe dzienne menu wg DIETY EWY CHODAKOWSKIEJ

Grupy produktów wspomagających odchudzanie

Pierwsza grupa zawierająca produkty zbożowe, których powinno zjadać się 4-6 porcji dziennie, to źródło węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B, witaminy C (ziemniaki) niektórych składników mineralnych i błonnika. Możemy tu zaliczyć produkty takie jak chleb, płatki zbożowe, owsiane, ryż, makaron, fasola, soczewica. Dostosowanie odpowiedniej ilości kalorii (60% dziennego spożycia) pochodzącej z węglowodanów w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi pomoże, a wręcz pozwoli na zachowanie zdrowia, chęci do działania, a jeśli jesteśmy na diecie zgubienia kilogramów.Druga grupa, to produkty bogate w białko wysokowartościowe, witaminy z grupy B, witaminę A, składniki mineralne, żelazo, do których należą chude mięso (drób, ryby), jaja, a także rośliny strączkowe, które oprócz białka roślinnego bogate są w węglowodany złożone i błonnik.. Białko jest niezwykle istotne u osób regularnie ćwiczących, ale nie tylko. To budulec tkanek i składnik niezbędny do produkcji enzymów i hormonów, które regulują metabolizm.

Zobacz: Przykładowe dzienne menu wg DIETY EWY CHODAKOWSKIEJ

Kolejna grupa to produkty bogate w wapń a mianowicie produkty mleczne i jego przetwory, orzechy, rośliny strączkowe.Niezwykle istotne są również tłuszcze. Jedna do dwóch porcji to niezbędne minimum ich konsumpcji w ciągu dnia. Tłuszcze to orzechy, nasiona, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, simie lniane, ryby tłuste, które mogą poprawić odporność, regenerację organizmu i chronić przed chorobami serca!

Nie możemy również zapomnieć o bogactwie witamin, minerałów, błonnika i antyutleniaczy czyli o owocach i warzywach, których powinno się zjadać do 0,5kg w ciągu dnia.