Jak komponować dietę podczas odchudzania: porada Ewy Chodakowskiej
Porada Ewy Chodakowskiej jak komponować dietę podczas odchudzania. Ewa Chodakowska, popularna instruktorka fitness postanowiła się podzielić się opracowanymi przez siebie zasadami dietetycznymi, pomagającymi zrzucić wagę.

Spis treści
Grupy produktów wspomagających odchudzanie
Pierwsza grupa zawierająca produkty zbożowe, których powinno zjadać się 4-6 porcji dziennie, to źródło węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B, witaminy C (ziemniaki) niektórych składników mineralnych i błonnika. Możemy tu zaliczyć produkty takie jak chleb, płatki zbożowe, owsiane, ryż, makaron, fasola, soczewica. Dostosowanie odpowiedniej ilości kalorii (60% dziennego spożycia) pochodzącej z węglowodanów w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi pomoże, a wręcz pozwoli na zachowanie zdrowia, chęci do działania, a jeśli jesteśmy na diecie zgubienia kilogramów.Druga grupa, to produkty bogate w białko wysokowartościowe, witaminy z grupy B, witaminę A, składniki mineralne, żelazo, do których należą chude mięso (drób, ryby), jaja, a także rośliny strączkowe, które oprócz białka roślinnego bogate są w węglowodany złożone i błonnik.. Białko jest niezwykle istotne u osób regularnie ćwiczących, ale nie tylko. To budulec tkanek i składnik niezbędny do produkcji enzymów i hormonów, które regulują metabolizm.
Zobacz: Przykładowe dzienne menu wg DIETY EWY CHODAKOWSKIEJ
Kolejna grupa to produkty bogate w wapń a mianowicie produkty mleczne i jego przetwory, orzechy, rośliny strączkowe.Niezwykle istotne są również tłuszcze. Jedna do dwóch porcji to niezbędne minimum ich konsumpcji w ciągu dnia. Tłuszcze to orzechy, nasiona, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, simie lniane, ryby tłuste, które mogą poprawić odporność, regenerację organizmu i chronić przed chorobami serca!
Nie możemy również zapomnieć o bogactwie witamin, minerałów, błonnika i antyutleniaczy czyli o owocach i warzywach, których powinno się zjadać do 0,5kg w ciągu dnia.