Czy udka kurczaka są zdrowe? Obalamy mity i wyjaśniamy
Na pytanie skrzydełko (pierś), czy nóżka, odpowiadamy bez zastanowienia − udko! Ciemne mięso z udek kurczaka jest soczyste i pełne smaku. Czy jednak jest zdrowe? Weźmy pod lupę udko i przyjrzyjmy się wartości odżywczej oraz walorom zdrowotnym kurzego uda.
Spis treści
- Wartość odżywcza udka kurczaka
- Sycące składniki udka kurczaka
- Zobacz GALERIĘ: Rosół, bulion, wywar − 10 przepisów na dietę bulionową
- Czy udka z kurczaka są zdrowe?
- Jak przyrządzić zdrowe udka kurczaka?
- Zobacz GALERIĘ: Udka kurczaka - TOP 10 przepisów
Często słyszymy, że najzdrowszym kawałkiem kurczaka jest pierś. Filet z piersi istotnie jest bogatym źródłem białka, a do tego ma niską zawartość tłuszczu. Jeśli jednak jesteś wielbicielką/wielbicielem ciemnego mięsa i lubisz wgryźć się w soczystą nóżkę, to na poważnie zastanawiasz się, co jest nie tak z twoim ulubionym udkiem. Dlaczego dietetycy nigdy nie rekomendują tego kawałka miesa? Czyżby mogło zaszkodzić? Czy dbając o zrównoważoną i zdrową dietę możemy sięgać po udko kurczaka?
Udko kurczaka to równie dobre źródło białka, jak potężne mięśnie piersi drobiowej. Udko upieczone w całości zawsze jest soczyste i przepyszne. Pozbawiony skóry i kości filet z udka to wdzięczny surowiec na kotlety (moim zdaniem lepsze od schabowych), gulasze, potrawki i mięsna wkładka do zupy. Jednak przez lata narosło wokół kurzego udka wiele niepotrzebnych wątpliwości. Spróbuję obalić mity i wyjaśnić, jaka jest prawda o nóżce kurczaka.
Wartość odżywcza udka kurczaka
Zacznijmy od podstaw, czyli informacji, jaka jest wartość odżywcza udka kurczaka. Porcja 100 g pieczonego udka kurczaka bez skóry dostarcza:
- 164 kalorii energii
- 9 gramów tłuszczu
- 2,4 g tłuszczów nasyconych
- 0 g węglowodanów
- 20 g białka
- 20 mikrogramów selenu
- 183 miligramy potasu
- 1,7 mg cynku
- 0,4 mcg witaminy B12
- 0,8 mg żelaza
Jeśli przed zjedzeniem nie usuniesz skóry z udka, możesz spodziewać się dodatkowych 53 kalorii, 5 gramów tłuszczu i 1,7 gramów tłuszczów nasyconych na porcję o wadze 100 g.
Sycące składniki udka kurczaka
Mięso kurczaka według naukowców to pełnowartościowe źródło białka. Onacza to, że zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Dodatkowo, wszystkie cześci kurczaka, w tym uda, zawierają tryptofan − aminokwas odpowiedzialny za podnoszenie poziomu serotoniny − neurochemiczny przełącznik na pozytywną fazę, który pomaga w utrzymaniu zdrowego nastroju.
Jeśli jesteś przeziębiona/przeziębiony i ugotujesz rosół na udkach kurczaka, to wraz z mięsnym bulionem dostarczysz swojemu organizmowi niezbędne nawodnienie, łatwo przyswajalne odżywcze białka oraz substancje wspierające odporność, takie jak cynk.
Zobacz GALERIĘ: Rosół, bulion, wywar − 10 przepisów na dietę bulionową
Czy udka z kurczaka są zdrowe?
Znalezienie równowagi między dbaniem o wartość odżywczą zjadanych pokarmów, ich kalorycznością (szczególnie, gdy dbamy o linię), dostępnością produktu, jego ceną i to bez rezygnowania ze smaku może być prawdziwym wyzwaniem. Prawdą jest, że uda kurczaka zwykle zawiera trzykrotnie więcej tłuszczu i cholesterolu niż mięso piersi. Filet z piersi kurczaka bez skóry o wadze 100 g zawiera tylko 3 g tłuszczu, w tym 0,7 g tłuszczów nasyconych. Pytanie tylko, czy chcecie zjeść mniej, ale smacznie, czy więcej, ale czuć dyskomfort, bo posiłek nie spełniał waszych oczekiwań. Moim zdaniem lepiej zjeść jedno udko dziennie i wyczerpać zalecaną dzienną ilość tłuszczu dla dorosłej osoby o umiarkowanej aktywności fizycznej, niż zjeść ogromną pierś i tęsknić za czymś smaczniejszym...
Dodajmy, że udka z kurczaka są często tańszą alternatywą dla innych produktów mięsnych lub rybnych. Przy ograniczonym budżecie udka z kurczaka są więc doskonałym źródłem białka. Odpowiednia ilość białka w codziennej diecie pozwala nam kontrolować wagę i wspierać zdrowie naszych kości.
Jak przyrządzić zdrowe udka kurczaka?
Mięso z udek kurczaka może być zdrowym elementem twojej diety, jeśli przygotujesz je w odpowiedni dla ciebie sposób.
- Jeśli ograniszasz spożycie tłuszczu, przygotuj udka z kurczaka bez dodatkowej porcji tłuszczu. Najlepiej udka grilluj, piecz lub smaż na suchej patelni.
- Jeśli ograniczasz ilość sodu w pożywieniu, to sól zastąp ziołami i przyprawamia, które podniosą smak kurczaka.
- Jeśli masz problem z metabolizowaniem cukrów i potrzebujesz posiłków powolne uwalnianie glukozy, to połącz udka z produktami pełnoziarnistymi i warzywami. W ten sposób zrównoważysz składniki odżywcze i zapewnisz sobie wiekszą wytrzymałość.
Jeśli jesteś smakoszką/smakoszem ciemnych mięś i wolisz soczyste udka kurczaka od chudej piersi, to możesz śmiało po nie sięgać. Mięso z udek kurcza jest pełnowartościowe i bardzo zdrowe. Szczególnie, jeśli wybierzesz te ze zrównoważonej, ekologicznej i nieśpiesznej hodowli bez udziału antybiotyków. Po prostu skup się na zdrowym przygotowaniu udek lub kupuj filet z uda kurczaka bez kości i skóry. Udka kurczaka w połączeniu z bogatoresztkowymi produktami, takimi jak kasze, pełnoziarniste makarony i kolorowe warzywa to najzdrowsze i najbardziej satysfakcjonujące połączenie.
Specjalnie dla ciebie wybrałyśmy 10 genialnych przepisów na udka kurczaka. Wybiesz coś dla siebie i ciesz się smakiem udek na zdrowie!