Czy grillowanie jest zdrowe? Jak bezpiecznie grillować - ważne porady

2022-06-27 13:21

Grillowanie to chyba najprzyjemniejszy sposób przygotowywania posiłku w piękne, słoneczne dni. A do tego nie ma co ukrywać, że potrawy prosto z grilla są po prostu pyszne ... ale niestety nie zawsze zdrowe. Co więcej, mogą być nawet rakotwórcze! Jak więc należy grillować?

czy_grillowanie_jest_zdrowe_jak.jpg
Autor: Shutterstock Grillowane dania są zdrowe, o ile przestrzegamy kilku zasad dotyczących  samego grillowania

Spis treści

  1. Bezpieczne grillowanie: najważniejszy węgiel i tacki
  2. Bezpieczne grillowanie - uwaga na mięso
  3. Zobacz wideo i dowiedz się więcej o warzywach na grilla

Jeśli chcemy, aby nasz posiłek z grilla był nie tylko smaczny, ale i zdrowy po pierwsze zadbajmy o higienę. Pamiętajmy o wyczyszczeniu rusztu i umyciu rąk przed zabraniem się do przygotowywania posiłku. Nigdy nie używajmy tego samego noża (niemytego) do krojenia mięsa surowego i już usmażonego, jeśli nie chcemy nabawić się problemów żołądkowych.

Bezpieczne grillowanie: najważniejszy węgiel i tacki

Do grillowania używajmy jedynie węgla do tego przeznaczonego oraz drewna z drzew liściastych. Palenie drewna z drzew iglastych czy papieru powoduje uwalnianie się wraz z dymem toksycznych substancji. Nasze potrawy na ruszcie kładziemy na foliowych tackach zapobiegających skapywaniu tłuszczu do ognia, a tym samym wytwarzaniu rakotwórczych węglowodorów aromatycznych, nadtlenków lipidowych i wolnych rodników.

Bezpieczne grillowanie - uwaga na mięso

Pamiętajmy o tym, aby mięso przed grillowaniem zbyt długo nie leżało na świeżym powietrzu. Chodzi tu nie tylko o szybki rozwój bakterii, ale i insekty, które w czasie, gdy my jesteśmy np. zajęci rozmową, mogą odwiedzić nasz schab czy karkówkę. Należy pamiętać również o tym, aby mięso grillować do momentu zupełnego usmażenia i przed zdjęciem go z rusztu zawsze sprawdzić czy w środku nie jest przypadkiem surowe.

Jeśli naprawdę chcemy zjeść zdrowo warto, aby na ruszcie swoje miejsce znalazły także warzywa, a nawet owoce.

Zobacz wideo i dowiedz się więcej o warzywach na grilla

Warzywa na grilla
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE