Czy grillowanie jest zdrowe? Jak bezpiecznie grillować - ważne porady
Grillowanie to chyba najprzyjemniejszy sposób przygotowywania posiłku w piękne, słoneczne dni. A do tego nie ma co ukrywać, że potrawy prosto z grilla są po prostu pyszne ... ale niestety nie zawsze zdrowe. Co więcej, mogą być nawet rakotwórcze! Jak więc należy grillować?
Spis treści
- Bezpieczne grillowanie: najważniejszy węgiel i tacki
- Bezpieczne grillowanie - uwaga na mięso
- Zobacz wideo i dowiedz się więcej o warzywach na grilla
Jeśli chcemy, aby nasz posiłek z grilla był nie tylko smaczny, ale i zdrowy po pierwsze zadbajmy o higienę. Pamiętajmy o wyczyszczeniu rusztu i umyciu rąk przed zabraniem się do przygotowywania posiłku. Nigdy nie używajmy tego samego noża (niemytego) do krojenia mięsa surowego i już usmażonego, jeśli nie chcemy nabawić się problemów żołądkowych.
Bezpieczne grillowanie: najważniejszy węgiel i tacki
Do grillowania używajmy jedynie węgla do tego przeznaczonego oraz drewna z drzew liściastych. Palenie drewna z drzew iglastych czy papieru powoduje uwalnianie się wraz z dymem toksycznych substancji. Nasze potrawy na ruszcie kładziemy na foliowych tackach zapobiegających skapywaniu tłuszczu do ognia, a tym samym wytwarzaniu rakotwórczych węglowodorów aromatycznych, nadtlenków lipidowych i wolnych rodników.
Bezpieczne grillowanie - uwaga na mięso
Pamiętajmy o tym, aby mięso przed grillowaniem zbyt długo nie leżało na świeżym powietrzu. Chodzi tu nie tylko o szybki rozwój bakterii, ale i insekty, które w czasie, gdy my jesteśmy np. zajęci rozmową, mogą odwiedzić nasz schab czy karkówkę. Należy pamiętać również o tym, aby mięso grillować do momentu zupełnego usmażenia i przed zdjęciem go z rusztu zawsze sprawdzić czy w środku nie jest przypadkiem surowe.
Jeśli naprawdę chcemy zjeść zdrowo warto, aby na ruszcie swoje miejsce znalazły także warzywa, a nawet owoce.