Zupa paprykowko-cytrynowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa paprykowko-cytrynowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE zachwyca rześkim aromatem cytryny. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 180 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 żółtej papryki
- 1 ziemniak
- 1/2 marchewki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 plasterki papryczki chili
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- 1/2 łyżki oliwy/oleju
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę.
- Na dnie garnka rozgrzać oliwę i dodać paprykę wraz ziemniakami i marchewką, skórką z cytryny, kurkumą oraz papryczką chili.
- Dokładnie zamieszać i podsmażać na niewielkim ogniu przez kilka minut.
- Po tym czasie do garnka wlać gorący bulion i gotować kolejne 10-15 minut.
- Kiedy warzywa będą bardzo miękkie, zblendować wszystko na gładki krem.
- Doprawić do smaku sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, solą oraz pieprzem.