Truskawki w kremie ajerkoniakowym

2021-03-29
Truskawki w kremie ajerkoniakowym
Autor: thinkstockphotos.com Truskawki w kremie ajerkoniakowym to łatwy do przygotowania i oryginalny deser
łatwy
20 min
4

Truskawki w kremie ajerkoniakowym to bardzo oryginalny deser. Doskonały na "leniwe" popołudnia. I łatwy do  przygotowania - co w ciepłe dni się bardzo liczy!

SKŁADNIKI

  • kilogram truskawek,
  • szklanka mleka,
  • 2 żółtka,
  • 50 ml ajerkoniaku lub 20 ml spirytusu,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • pół laski wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z połówki przekrojonej laski wanilii skrobiemy miąższ. Zagotowujemy z mlekiem w rondelku.
  • W drugim garnuszku ubijamy na parze żółtka z cukrem pudrem, dolewamy gorące mleko i ubijamy na małym ogniu, aż powstanie krem.
  • Wlewamy alkohol, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
  • Umyte truskawki przekrawamy, układamy w salaterce i zalewamy ciepłym jeszcze kremem.