Śliwkowe crumble bezglutenowe: przepis na śliwki pod owsianą kruszonką
2023-08-08
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Śliwkowe crumble bezglutenowe przygotowuje się z płatkami owsianymi. Jeśli musicie restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej, jak w przypadku celiakii, wybierajcie płatki owsiane z oznaczeniem przekreślonego kłosa. Ten pyszny deser można przygotować ze świeżych lub mrożonych śliwek.
SKŁADNIKI
- 450 g ciemnych śliwek, najlepiej węgierek, świeżych lub mrożonych
- 300 ml wody lub mleka roślinnego, np. domowego ryżowego ➡ przepis
- 100 g (ok. 10 łyżek) płatków owsianych
- 40 g (ok. 4 łyżek) sezamu lub tahini
- 60 g (2 czubate łyżki) musu kokosowego lub nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego/daktylowego ➡ przepis /4 łyżki erytrytolu/2 łyżeczka stewii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki.
- Połówki śliwek układamy na dnie foremek lub naczynia żaroodpornego.
- Z pozostałych składników przygotowujemy kruszonkę. Płatki owsiane razem z sezamem i sypkim słodzikiem mielimy na pył w blenderze ręcznym (ew. w młynku).
- Mieszankę płatków wsypujemy do miski, dodajemy powoli wodę / mleko roślinne, płynny słodzik (lub daktyle) oraz roztopiony olej. Wszystko mieszamy łyżką. Ciasto powinno być bardzo gęste, ale pozostać lejące. Nie może być zbite, jak na ciasteczka. Jeśli jest zbite, należy dodać więcej wody / mleka roślinnego. Jeśli zaś jest zbyt lejące, dodajemy więcej płatków.
- Wylewamy kruszonkę na śliwki, wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 min. w temperaturze 180C, w opcji termoobiegu, aż kruszonka zacznie pękać, a spod niej wypłyną wrzące śliwki.
W formie: Płatki owsiane
Polecamy również bezglutenowe: Korzenne ciasto jabłkowo-jaglane oraz Bananowiec z orzechami - ciasto na oleju kokosowym