Placuszki z ryżu i twarogu na słodko z jabłkami: najlepszy przepis na letni deser

Placuszki z ryżu i twarogu na słodko z jabłkami: najlepszy przepis na letni deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placuszki z ryżu i twarogu z jabłkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placuszki z ryżu i twarogu na słodko z jabłkami to lekki deser. Ten rodzaj ryżowej leguminy w postaci placków smażonych na oleju lub mieszance masła i oleju smakuje każdemu. Przed Państwem najlepszy przepis na letni deser z ryżu, twarogu i jabłek. Zachęcamy do spróbowania!

Składniki

  • 400 ml mleka

  • 60 g ryżu krótkoziarnistego

  • 50 g twarogu

  • 1 nieduże jabłko

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 szczypta soli

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotować na mleku ze szczyptą soli gęsty ryżowy kleik. Schłodzić.

  • Do ostudzonego kleiku dodać rozmącone jajko, rozdrobniony twaróg i starte lub drobno pokrojone jabłko, oraz cukier. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, kłaść po 1 łyżce masy i smażyć z obu stron do zrumienienia.

  • Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Podawać póki ciepłe.

Ocena: 3,8