Mus czekoladowo-kawowy z malinami: przepis

Mus czekoladowo-kawowy z malinami: przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Słodycz kawy połączona z aromatem espresso.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mus czekoladowo-kawowy z malinami łączy w sobie słodki smak czekolady, wyborny aromat espresso i kwaskowate maliny. To niezwykłe połączenie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom oryginalnych deserów. Podajemy przepis na mus czekoladowo-kawowy z malinami.

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

  • 1-2 łyżki masła

  • 2 łyżki mocnego espresso

  • cukier waniliowy

  • 3-4 jajka

  • szczypta soli

  • 2 łyżki cukru pudru

  • kubek śmietany 36% (125-150 ml)

  • kilkanaście herbatników jasnych

  • kilkanaście herbatników ciemnych

  • 50 dag mrożonych malin

  • świeże maliny do dekoracji

  • syrop czekoladowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatniki pokrusz - osobno każdy kolor.

  • Prostokątną formę do pieczenia (niezbyt dużą, ale głębszą) wyłóż folią - zostaw spory zapas, by deser w formie można było nakryć.

  • Maliny zmiksuj.

  • Zrób czekoladowy mus. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej (garnuszek z czekoladą umieść na garnku z gotująca wodą). Cały czas mieszając, dodawaj stopniowo masło, kawę i cukier waniliowy. Czekoladę zestaw do ostygnięcia.

  • Gdy czekolada ostygnie (ale nie stwardnieje), zacznij wbijać do niej żółtka - po jednym. Po wbiciu każdego dobrze ubij czekoladową masę trzepaczką (mikserem).

  • Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do masy i wymieszaj.

  • Ubij białka na pianę (dodaj szczyptę soli, żeby była sztywniejsza). Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder.

  • Ubitą pianę dodaj do czekoladowej masy. Wymieszaj.

  • Rozprowadź na dnie formy polowe musu czekoladowego. Posyp 1/3 okruchów z herbatników. Ostrożnie rozprowadź na wierzchu jeszcze raz zmiksowane maliny. Warstwę malin posyp połową połamanych herbatników, które zostały. Na herbatnikach delikatnie rozprowadź pozostały mus czekoladowy. Posyp resztą okruchów.

  • Całość ostrożnie nakryj folią i wstaw do zamrażalnika na minimum godzinę.

  • Przed podaniem wyjmij mus z formy i delikatnie usuń folię, w którą był zawinięty. 

  • Potnij mus na kawałki  - używaj do tego ostrego noża (zanurzaj go w gorącej wodzie).

  • Porcje musu udekoruj bitą śmietaną i czekoladowym syropem oraz posyp świeżymi malinami.

Ocena: 0