Makaron z serem i owocami jagodowymi: przepis na kluski z twarogiem i mrożonymi owocami

Makaron z serem i owocami jagodowymi: przepis na kluski z twarogiem i mrożonymi owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z serem i owocami uwielbiają smakosze w każdym wieku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z serem i mrożonymi owocami jagodowymi to pyszne danie dla dzieci lub deser dla wszystkich domowników. Odrobina lata w chłodniejszą porę. Twaróg i śmietanę można zastąpić serkiem homogenizowanym. Do klusek z serem najlepiej pasują jagody, maliny i truskawki. Wypróbujcie przepis na makaron z twarogiem i jagodami, by cieszyć się jego smakiem w gronie rodziny i przyjaciół. 

Składniki

  • 500 g makaronu

  • 250 g półtłustego twarogu

  • 2 łyżki masła

  • 125 ml śmietany 12% (1 małe opakowanie)

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 250-300 g mrożonych owoców jagodowych (jagód, truskawek, malin)

  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce wyjąć z zamrażarki 2-3 godziny wcześniej i rozmrozić.

  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i jeszcze gorący wymieszać z masłem.

  • Twaróg rozetrzeć przy pomocy widelca.

  • Śmietanę wymieszać z twarogiem, cukrem i cukrem wanilinowym (lub ekstraktem wanilii).

  • Makaron podawać z twarogiem, na wierzchu układając owoce.

Ocena: 0