Glazurowanie owoców - jak przygotować owoce glazurowane

Glazurowanie owoców - jak przygotować owoce glazurowane

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Glazurowane owoce to świetny dodatek do ciast i deserów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Glazurowane owoce świetnie sprawdzają się jako dekoracja ciast i deserów, można nimi nadziewać naleśniki. Doskonale komponują się także z sałatkami ze świezy6ch owoców egzotycznych.

Składniki

  • 500 g owoców (pomarańcze, winogrona, gruszki, ananas, papaja, mandarynki, itp)

  • 100 g cukru

  • 200 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyć i osączyć.Obrać, podzielić na niewielkie cząstki.

  • Na patelnie wlać wodę i rozpuścić w niej cukier.

  • Poczekać aż płyn się zezłoci, zmniejszyć ogień i gotować do utworzenia się lśniącej glazury.

  • Dodać owoce i potrząsnąć energicznie patelnią, aby wszystkie cząstki pokryły się glazurą. Zdjąć z patelni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7