Domowe trufle piernikowe: pomysł na jadalny prezent
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Jadalne prezenty na Boże Narodzenie to hit ostatnich lat. Wielkim powodzeniem cieszą się te własnoręcznie zrobione - są znakiem naszej chęci poświecenia czasu i wysiłku dla przyjemności bliskich osób. Jednym z ciekawych jadalnych prezentów mogą być domowe trufle piernikowe. Przepis na nie poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
SKŁADNIKI
- 150 ml śmietanki 42%
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 50 g orzechów włoskich łuskanych
- 1 płaska łyżka przyprawy piernikowej
- 50 ml rumu
- skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- kakao, wiórki kokosowe
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając w kąpieli wodnej i często mieszając.
- Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie.
- Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje.
- Zastygającą masę formować w kulki, a następnie obtaczać je w kakao lub w wiórkach kokosowych.