Domowe lizaki: jak zrobić zdrowe lizaki bez syropu kukurydzianego

Domowe lizaki: jak zrobić zdrowe lizaki bez syropu kukurydzianego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe lizaki to pyszna zabawa dla dzieci i dorosłych. Lizaki zrobione w domu nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Proponujemy lizaki truskawkowe, ale możecie zrobić dowolne, dodając ulubione soki. 

Składniki

  • 2 szklanki cukru

  • 2/3 szklanki soku truskawkowego, wyciśniętego ze świeżych truskawek

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1/8 łyżeczki soli kwasu winowego (opcjonalnie, jako stabilizator)

  • naturalny barwnik czerwony

  • patyczki drewniane

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier wymieszać z sokiem truskawkowym, sokiem cytrynowym i ewentualnie z solą kwasu winowego. 

  • Mieszaninę doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Otrzymamy gęsty syrop. 

  • Wykonać próbę. Do szklanki z zimną wodą upuścić 1 kroplę gorącego syropu. Jeśli kropla pod wpływem zimna zamieni się w twardą kulkę, to znaczy, że syrop jest gotowy.

  • Zdjąć z ognia syrop. Dodać ekstrakt wanilii i kilka kropel barwnika. Wymieszać. 

  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wylać w odstępach porcje syropu. W zastygającą masę włożyć drewniane patyczki. Tak, aby co najmniej 1,5 cm patyczka zanurzone było w syropie.

  • Pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5