Ciasto FILADELFIA - boskie ciasto bez pieczenia z masą serową i wiśniami z kompotu
Bajeczne mleko gdańskie: pyszny, prosty deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Mleko gdańskie to deser wpisany na listę produktów tradycyjnych
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Mleko gdańskie to lekki deser, wpisany na listę produktów tradycyjnych 19 grudnia 2008 roku, w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim. Dawniejsza receptura obejmowała ucieranie migdałów z cukrem, by otrzymać cukier migdałowy. Dziś przepis można znacznie uprościć, dzięki możliwości użycia gotowego cukru migdałowego.
Składniki
250 g śmietany kremówki
30 g cukru migdałowego
garść migdałów w płatkach
Przygotowanie krok po kroku:
Do schłodzonej śmietanki kremówki dodaj cukier migdałowy, dokładnie wymieszaj i ubij na sztywno.
Podawaj posypane płatkami migdałowymi.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska