Bajeczne lizaki z owocami jagodowymi: jak zrobić domowe lizaki

2021-03-29
Bajeczne lizaki z owocami jagodowymi: jak zrobić domowe lizaki
Autor: Shutterstock Bajeczne lizaki z poziomkami i innymi owocami jagodowymi
łatwy
30 min
4

Bajeczne lizaki z owocami jagodowymi zachwycą nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Jak zrobić domowe lizaki? To bardzo łatwe. Trzeba przygotować syrop o odpowiedniej gęstości i zalać nim przygotowane dekoracje owocowe. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 cytryny, wyciśnięty sok
  • 3 łyżki różnych owoców jagodowych, świeżych: truskawek, poziomek, jagód, borówek, acai, morwy, minikiwi, agrestu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier wymieszać z wodą, sokiem cytrynowym. 
  • Mieszaninę doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Otrzymamy gęsty syrop. 
  • Wykonać próbę. Do szklanki z zimną wodą upuścić 1 kroplę gorącego syropu. Jeśli kropla pod wpływem zimna zamieni się w twardą kulkę, to znaczy, że syrop jest gotowy.
  • Zdjąć z ognia syrop. 
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć w odstępach całe lub pokrojone na plasterki świeże owoce. Wystarczy kilka drobnych owoców lub 1-2 plasterki większego. 
  • Na każdą porcję owoców wylać po 2 łyżki syropu.
  • Na zastygającej masie ułożyć drewniane patyczki. Docisnąć. Tak, aby co najmniej 1,5 cm patyczka zanurzone było w syropie.
  • Pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.