Bajeczne lizaki z owocami jagodowymi: jak zrobić domowe lizaki

Bajeczne lizaki z owocami jagodowymi: jak zrobić domowe lizaki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bajeczne lizaki z poziomkami i innymi owocami jagodowymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bajeczne lizaki z owocami jagodowymi zachwycą nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Jak zrobić domowe lizaki? To bardzo łatwe. Trzeba przygotować syrop o odpowiedniej gęstości i zalać nim przygotowane dekoracje owocowe. 

Składniki

  • 2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki wody

  • 2 cytryny, wyciśnięty sok

  • 3 łyżki różnych owoców jagodowych, świeżych: truskawek, poziomek, jagód, borówek, acai, morwy, minikiwi, agrestu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier wymieszać z wodą, sokiem cytrynowym. 

  • Mieszaninę doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Otrzymamy gęsty syrop. 

  • Wykonać próbę. Do szklanki z zimną wodą upuścić 1 kroplę gorącego syropu. Jeśli kropla pod wpływem zimna zamieni się w twardą kulkę, to znaczy, że syrop jest gotowy.

  • Zdjąć z ognia syrop. 

  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć w odstępach całe lub pokrojone na plasterki świeże owoce. Wystarczy kilka drobnych owoców lub 1-2 plasterki większego. 

  • Na każdą porcję owoców wylać po 2 łyżki syropu.

  • Na zastygającej masie ułożyć drewniane patyczki. Docisnąć. Tak, aby co najmniej 1,5 cm patyczka zanurzone było w syropie.

  • Pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5