Potrawy wigilijne: karp po węgiersku
Na tegoroczną wigilię proponujemy przepis na karpia po węgiersku, oryginalną rybę zapiekaną ze słoniną, cebulą i papryką. Brzmi pysznie prawda? Karp po węgiersku zdecydowanie ma szansę zdominować wigilijną wieczerzę i z pewności ciężko będzie po nim powrócić do smaku tradycyjnie smażonych dzwonków. Jak zrobić karpia po węgiersku? Dość łatwo, ale nie szybko. Podajemy przepis.
Polecamy również
Karp smażony - tradycyjny polski przepis
Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie
Przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami
Karp smażony z sosem jogurtowym
Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis
Karp gotowany po staropolsku z migdałami
Sprawdź również:
Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 karp (ok. 1,5 kg)
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz
- 150 g przerośniętej słoniny pokrojonej w kostkę
- 2 cebule
- 125 ml sosu rybnego
- 250 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka stołowa słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oskrobanego karpia skrop sokiem z cytryny od wewnątrz i z zewnątrz, przypraw solą i pieprzem.
- Słoninę i cebulę pokrojone w kostkę włóż do brytfanny i zapiecz.
- Na zapieczonej słoninie z cebulą połóż karpia, dolej sosu i duś około 15 minut pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
- Śmietanę wymieszaj z papryką, polej karpia i dalej duś, ale już bez przykrycia. Łączny czas pieczenia 45–50 minut.