Karp po żydowsku - PRZEPIS na karpia faszerowanego na słodko

2021-03-29
Karp po żydowsku przepis na karpia faszerowanego na słodko
Autor: mat. pras. MSM Mońki Karp po żydowsku, czyli karp faszerowany na słodko w galarecie 
łatwy
80 min
4

Masz ochotę w końcu wypróbować przepis na karpia po żydowsku? Dobra decyzja, bo karp w tym wydaniu jest wyjątkowo smaczny. Karp po żydowsku faszerowany jest nadzieniem ze zmielonej ryby z dodatkiem rodzynek i migdałów. Na koniec zalewa się go galaretą. Brzmi pysznie prawda? Sprawdź zatem, jak zrobić tradycyjnego karpia po żydowsku, czyli znakomitą gefilte fisz na słodko. 

Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis tradycyjny na karpia w galarecie 

Sprawdź także >>> Karp smażony w sosie jogurtowym

SKŁADNIKI

  • 2 karpie
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 bułeczki
  • 5 dag masła
  • 10 rodzynek
  • 6 posiekanych migdałów
  • sól i pieprz do smaku
  •  
  • Wywar:
  • mała włoszczyzna
  • 5 dag żelatyny
  • 1 liść laurowy
  • 3/4 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby sprawiamy: jedną dokładnie filetujemy, a drugą kroimy w niezbyt grube dzwonka. Myjemy i osuszamy. (Jak filetować karpia? Sprawdź tutaj.)
  • Filety przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa razem z wcześniej namoczoną w mleku, odciśniętą bułką i usmażoną na oleju cebulą. Dodajemy stopione i przestudzone masło, posiekane rodzynki i migdały, natkę pietruszki, dolewając stopniowo 1-1,5 szklanki mleka. Farsz nie powinien być zbyt rzadki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Tak przygotowanym farszem napełniamy dzwonka karpia. Dla ułatwienia możemy związać je do gotowania nitką.
  • Z włoszczyzny, przypraw i wody gotujemy bulion. Gdy warzywa zaczną mięknąć, delikatnie wkładamy faszerowane dzwonka karpia. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut (aż wypłyną). Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na półmisku.
  • Po przestudzeniu zdejmujemy nitki i zalewamy rybę galaretą przygotowaną z wywaru z rozpuszczoną żelatyną. Wkładamy do lodówki, by galareta się ścięła.