Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Karp faszerowany grzybami: przepis Ewy Wachowicz na Wigilię [WIDEO]
![Karp faszerowany grzybami: przepis Ewy Wachowicz na Wigilię [WIDEO]](https://cdn12.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/24173/karp-faszerowany-grzybami.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tak przygotowanego karpia można serwować z aromatycznym sosem grzybowym
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Przepisy Ewy Wachowicz cieszą się ogromną popularnością - są ciekawe, przemyślane i przede wszystkim stanowią gwarancję dobrego smaku. Karp faszerowany grzybami to znakomita propozycja na Wigilię. Sprawdź, jak zrobić pysznego karpia według Ewy Wachowicz.
Składniki
karp o wadze ok. 2 kg
20 dag suszonych podgrzybków
1 duża cebula
masło
sól
pieprz
natka pietruszki
cytryna
Przygotowanie krok po kroku:
Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Grzyby namoczyć - najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać podgrzybki, podsmażyć, ewentualnie podlać odrobiną wody spod grzybów i dusić przez kilka minut. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełnić karpia, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.
Rybę ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlać wodą spod grzybów, i piec przez 50-60 minut w temp. 180 stopni.
Podczas pieczenia 2-3 razy podlewać powstałym sosem. Po upieczeniu podzielić na dzwonka. Udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.