Karp faszerowany grzybami: przepis Ewy Wachowicz na Wigilię
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Przepisy Ewy Wachowicz cieszą się ogromną popularnością - są ciekawe, przemyślane i przede wszystkim stanowią gwarancję dobrego smaku. Karp faszerowany grzybami to znakomita propozycja na Wigilię. Sprawdź, jak zrobić pysznego karpia według Ewy Wachowicz.
Sprawdź także:
Karp smażony - tradycyjny polski przepis
Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie
SKŁADNIKI
- karp o wadze ok. 2 kg
- 20 dag suszonych podgrzybków
- 1 duża cebula
- masło
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Grzyby namoczyć - najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać.
- Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać podgrzybki, podsmażyć, ewentualnie podlać odrobiną wody spod grzybów i dusić przez kilka minut. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Tak przygotowanym farszem napełnić karpia, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.
- Rybę ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlać wodą spod grzybów, i piec przez 50-60 minut w temp. 180 stopni.
- Podczas pieczenia 2-3 razy podlewać powstałym sosem. Po upieczeniu podzielić na dzwonka. Udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.