Kapusta z grochem na Wigilię: przepis na najlepszy groch z kapustą

Kapusta z grochem na Wigilię: przepis na najlepszy groch z kapustą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kapusta z grochem to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Kapusta zajmuje ważne miejsce w wigilijnym menu. W niektórych domach zamiast kapusty z grzybami podaje się kapustę z grochem. Jak przyrządzić to tradycyjne danie na Wigilię?

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Groch namoczyć na noc razem z kminkiem. Gotować go w tej samej wodzie, co się moczył, aż się rozgotuje.

  • Kapustę poszatkować, a jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać wodą.

  • Ugotować kapustę w drugim garnku, połączyć z ugotowanym grochem, dodać listek laurowy.

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, wlać do kapusty z grochem.

  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą:

Wigilijny groch z kapustą i rybą

Kapusta z grzybami

Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler

Ocena: 3,2